44 millió forint a világ legértékesebb játékautója, ami ráadásul egy hibás konstrukció

2020. december 27. – 08:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A világ legértékesebb Hot Wheels autója, és minden bizonnyal a legdrágább úgy általában is a játékautók között egy 1969-es Hot Wheels hippibusz, ami csak prototípus volt egy később el nem indult sorozatgyártáshoz. Miközben általában néhány száz forintért, illetve az USA-ban egy-két dollárért lehet egy-egy Hot Wheels modeltt megvenni, ez a Volswagen-busz, amiből mindössze 144 darab prototípus készült, 150 000 dollárt, átszámítva több mint 44 millió forintot ér – derül ki a CNN anyagából.

A modell 1969-ben, a Hot Wheels-széria második évében készült, de hibás konstrukciónak bizonyult. A hippibuszként is emlegetett Volkswagen kisbuszok Beach Bomb típusát kicsinyítették le 1:64 arányban, a valósághű másolatot a hátsó ablakán kilógó szörfdeszkákkal dobták fel. Csakhogy egy Hot Wheelsnek nem elég jól kinéznie, hanem működnie is kell – márpedig ez ennek a modellnek nem sikerült, hiába módosították például a fenékrész tömegét. Miközben a Hot Wheels-autóktól elvárt módon, gyorsan kirobbant a narancssárga pályáról, rendszeresen felborult, eldőlt.

A tervezők így végül lecserélték egy másik konstrukcióra, aminek már az oldalára helyezték a szörfdeszkákat. A hátsó szörfdeszkás változat kereskedelmi forgalomba nem is került, a Hot Wheelseket akkor még csak második éve gyártó vállalat dolgozói vehették meg a különféle színezésű miniatűr VW Beach Bombokat.

Forrás: Bruce Pascal / pinkbeachbomb (Instagram)
Forrás: Bruce Pascal / pinkbeachbomb (Instagram)

A dolgozók aztán ezek egy részét továbbadták, így került mindkét a kisbuszok mindkét rózsaszín példánya – ilyen színnel ugyanis csak kettő készült – annak a Bruce Pascalnak a tulajdonába, aki a legnagyobb Hot Wheels-gyűjtőnek mondható (Instagramján nagyjából 1400 HW-s fotó van). Az egykori 144 darab prototípusból már csak nagyjából 50-nek a sorsáról tudni valamit, a két rózsaszínből pedig már csak egy van nála – nem csoda, hogy az árából már nem is egy normál méretű kisbuszt játszva meg lehetne venni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!