Új küzdőteret kapna a római Colosseum

2020. december 23. – 18:25

Másolás

Vágólapra másolva

Az olasz kormány azt tervezi, hogy pályázatot ír ki a római Colosseum küzdőterének visszaépítésére. A nagyszabású projekt teljes költsége 18,5 millió euró (több mint 6,6 milliárd forint) lenne, és a munkálatoknak már jövőre el kéne kezdődniük, írja a BBC.

A behúzható küzdőtér várhatóan csapdaajtókat és rejtett felvonókat is tartalmazna, mint ahogy az ókori állapotában is volt. „Ez egy jelentős technológiai átalakítás lesz, ami lehetőséget nyújt a látogatóknak, hogy ne csak a földalatti helyiségeket lássák, hanem a küzdőtér közepén állva értékelhessék a Colosseum szépségét” – mondta Dario Franceschini kulturális miniszter.

A kulturális minisztérium szerint az újratervezett küzdőtérnek és minden csapdaajtónak vagy mechanikus elemnek gyorsan kell bezáródnia, hogy megóvják a föld alatti tereket az esőtől. A minisztérium szerint ha ez megvalósul, akkor akár koncerteket vagy színházi előadásokat is tarthatnának a Colosseumban.

A római Colosseum 2015. november 26-án – Fotó: Benoit Bacou / Photononstop / Photononstop via AFP
A római Colosseum 2015. november 26-án – Fotó: Benoit Bacou / Photononstop / Photononstop via AFP

Az időszámításunk szerint 72 és 80 között épült római Colosseum a Római Birodalom legnagyobb amfiteátruma volt, ahol gladiátorharcokat és más szórakoztató eseményeket rendeztek. Ez Olaszország egyik legismertebb nevezetessége, 2019-ben 7,6 millió turista látogatta meg.

A küzdőtér újjáépítésére vonatkozó javaslatokat február 1-ig kell benyújtani, a munkálatok várhatóan 2023-ban fejeződnek be.

A Telex legfrissebb híreit itt találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!