Orosz külügyminiszter-helyettes: Az Egyesült Államok teljes körű elhatárolására van szükség

2020. december 23. – 11:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország semmi jót nem vár Joe Biden leendő amerikai elnöktől, akinek külpolitikáját az oroszelleneség fogja vezérelni, mondta Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes egy MTI által szemlézett interjúban. Az orosz Interfax hírügynökségnek nyilatkozva kifejtette:

„nem várunk semmi jót, ez egyértelmű. Furcsa is lenne jót várni azoktól az emberektől, akik közül sokan oroszgyűlölettel kezdték politikai pályájukat, és hazámat keserű szavakkal illették, azt követően, hogy új feszültségek támadtak a két ország között, az Egyesült Államokat ért és Moszkvának tulajdonított kibertámadással kapcsolatban ”.

Rjabkov az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatokért és a hadászati fegyverzetcsökkentési tárgyalásokért felelős, ebben a feladatkörében az egyik fő orosz képviselője az Egyesült Államok külügyminisztériumával folytatott párbeszédnek. Ezzel szemben az a véleménye:

Moszkvának csupán „szelektív párbeszédet” kellene folytatnia az Egyesült Államokkal, csak „a minket érdeklő témákra összpontosítva”. A többi kérdést illetően „az Egyesült Államok teljes körű elhatárolására van szükség, minden irányban, mert az amerikai politika mélyen ellenséges Oroszországgal szemben”

- tette hozzá. Rjabkov szerint a kétoldalú kapcsolatok újjáélesztésének kérdésében a labda az amerikai térfélen van, Oroszország nem szándékozik „kezdeményezni a kapcsolatfelvételt Biden átmeneti csapatával”.

A kijelentés néhány órával azután hangzott el, hogy a megválasztott amerikai elnök megígérte, választ ad az országát célzó, Oroszországnak tulajdonított óriási kibertámadásra, miközben tétlenséggel vádolta Donald Trump kormányát az ügyben.

Rjabkov úgy vélte, a leköszönő amerikai kormány „súlyos örökséget” hagy maga után, miután több szankcióval sújtotta Oroszországot, különösen a kibertámadásokra, valamint a 2016-os elnökválasztásba való beavatkozásra hivatkozva. „Minden rosszból még rosszabb keletkezik. Ez volt jellemző az elmúlt négy évre, és nem úgy tűnik, hogy ez az irány megváltozna”, mondta az orosz külügyminiszter-helyettes.