Trump megvétózta, hogy lecseréljék a konföderációs tábornokokról elnevezett katonai bázisok nevét

2020. december 23. – 22:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump amerikai elnök megvétózta azt a 740 milliárd dolláros, védelmi kiadásokról szóló törvényjavaslatot, amelyet a kongresszus decemberben fogadott el. Trump azokat a rendelkezéseket kifogásolja, amelyek korlátozzák az afganisztáni és európai csapatkivonásokat. A javaslat egy másik pontja megváltoztatná azoknak az amerikai katonai bázisoknak a nevét, amiket korábban konföderációs tábornokokról neveztek el, írja a BBC.

A kongresszus által elfogadott törvényjavaslatok hatályba lépéséhez az elnök aláírására is szükséges, ám ritka esetben az elnök megtagadhatja ezt. Ugyanakkor

a törvényalkotók így is felülbírálhatják az elnöki vétót, ha megszerzik a kongresszus mindkét házában, a képviselőházban és a szenátusban is a kétharmados támogatást. Ez esetben a javaslat mindenképpen törvénnyé válik.

Ha a kongresszus most nem tudja felülírni Trump vétóját, akkor hatvan év után először válhat hatályon kívülivé a Nemzeti Védelmi Felhatalmazási Törvény (NDAA), ami az Egyesült Államok védelmi stratégiáját határozza meg. Trump korábban azt mondta a mostani javaslatról, hogy az ajándék Kína és Oroszország számára.

„Sajnos a törvény nem tartalmaz kulcsfontosságú nemzetbiztonsági intézkedéseket, ehelyett olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyek nem tisztelik a veteránjainkat és a hadsereg történelmét, és ellentmond annak, hogy Amerika érdeke álljon az első helyen nemzetbiztonsági és külpolitikai kérdésekben” – mondta Trump, aki szerint az amerikai katonák kivonásának korlátozása nemcsak rossz politika, hanem alkotmányellenes is.

A szerdai vétó előtt néhány tanácsadója óva intette Trumpot a törvényjavaslat elutasításától, mivel a kongresszus várhatóan felülbírálja azt. Trump január 20-án távozik a hivatalából, ami után Joe Biden veszi át a helyét a Fehér Házban.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!