Őrizetbe vették Navalnij ügyvédjét, az orosz külügy több nyugati diplomatát is bekéretett

2020. december 22. – 11:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Őrizetbe vették, majd elengedték Aekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ügyvédjét- írja a Szabad Európa. Ljubov Szobolt és több munkatársát azután vették őrizetbe, hogy felkeresték a politikus megmérgezését beismerő FSZB-s ügynököt.

Szobolt nem sokkal később bűncselekmény hiányában szabadon engedték. A kollégáit a hatóságoknak való ellenszegülés vádjával vitték be. A politikus a Twitteren azt írja, hogy ez a legjobb válasz arra, hogy valóban egy FSZB-s ügynökkel beszéltek.

Eközben bekérették az orosz külügyminisztériumba kedden Németország, Svédország és Franciaország moszkvai diplomáciai képviseletének vezetőjét, miután az Európai Unió a múlt héten tiltott vegyifegyver-használat miatt korlátozó intézkedéseket vezetett be hat ember és egy szervezet ellen Alekszej Navalnij megmérgezése miatt – írja az MTI.

Moszkva most válaszlépésként uniós vezetők ellen rendelt el büntetőintézkedéseket, kibővítve azok körét, akik nem léphetnek be az Oroszországi Föderáció területére.

A múlt csütörtökön jóváhagyott uniós szankciók olyan orosz tisztviselőkre vonatkoznak, akik beosztásuknál fogva közel állnak Vlagyimir Putyin orosz államfőhöz.

A listán szerepel Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója, Szergej Kirijenko, az elnöki hivatal vezetőjének helyettese, valamint Andrej Jarin, az elnöki hivatal belpolitikai részlegének vezetője, Szergej Menyajlo, a szibériai szövetségi körzet elnöki megbízottja, Alekszej Krivorucsko és Pavel Popov, a védelmi miniszter két helyettese. Büntetőintézkedésekkel sújtották továbbá a Szerveskémiai és Technológiai Állami Kutatóintézetet, ahol nyugat-európai feltételezések szerint a novicsokot kifejlesztették.

A vegyi fegyverekkel kapcsolatos szankciók összességében jelenleg tizenöt emberre és két szervezetre vonatkoznak. Az érintettek között a csütörtökön jegyzékbe vett hat ember és egy szervezet mellett négyen a Szkripal-ügyben vettek részt, öten pedig a szíriai rezsimmel állnak kapcsolatban. A listán szerepel még a Szíriai Tudományos Vizsgálati és Kutatóközpont (SSRC), Szíria vegyi fegyverek fejlesztéséért felelős fő szervezete.

Az elfogadott korlátozó intézkedések a vagyoni eszközök befagyasztása mellett tiltják a beutazást az EU területére. Ezenkívül európai magánszemélyek és uniós székhelyű vállalkozások nem bocsáthatnak pénzeszközöket a szankciós jegyzékbe vettek számára.

Alekszej Navalnij Vlagyimir Putyin elnök egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án, miután ellenzékiekkel tárgyalt és korrupcióellenes leleplező videót forgatott Szibériában, rosszul lett és kómába esett a Tomszk–Moszkva-repülőjáraton. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, ahol Navalnijt helyi és Moszkvából a helyszínre küldött szakemberek vették kezelésbe, majd augusztus 22-én a hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították.

Követői azt állították, hogy a politikust megmérgezték, amit az orosz szakemberek többször visszautasítottak. A Navalnij szervezetéből vett minták alapján a német hadsereg vegyifegyver-szakértői kimutatták, hogy az ellenzéki politikust az egykori Szovjetunióban kifejlesztett, novicsok típusú harci idegmérgek egyik fajtájával mérgezték meg. A német kormány a vizsgálati eredmények alapján úgy fogalmazott, hogy Navalnij ellen mérgezéses támadást hajtottak végre hazájában.

Az ellenzéki politikus nemrég állami terrorizmussal vádolta meg Putyint. Egy nemzetközi újságírói tényfeltárásra hivatkozik, ami alapján évek óta követi őt az FSZB egy vegyészekből és orvosokból álló csoportja.

>>>A Telex legfrissebb híreit itt találja<<<

Kövess minket Facebookon is!