Két év után ismét kitört Hawaii legaktívabb vulkánja

2020. december 21. – 13:45

Másolás

Vágólapra másolva

Kitört a Kilauea vulkán hawaii Nagy-szigetén – jelentette a Hawaii Vulkánok Nemzeti Park és a Hawaii Vulkáni Obszervatórium (HVO) is. A kitörés helyi idő szerint vasárnap éjjel kezdődött a vulkán Halemaʻumaʻu kráterében, írja az ABC News.

Az obszervatórium a vulkánon a riasztás szintjén „figyelmeztetésre” módosította, a légiközlekedési színkódját pedig vörösre változtatta. A hamu valószínűleg Pahala, Wood Valley, Naalehu és Ocean View településekre hull le – jelentette a Hawaii Meteorológiai Szolgálata. Arra is figyelmeztették a lakosokat, hogy kerüljék a hamuval való érintkezést, mert irritálhatja a bőrt, a szemet és a légutakat.

A Kilauea vulkán Hawaii második legnagyobb és a legaktívabb tűzhányója, a vulkáni működés 1983-tól 2018-ig folyamatos volt. Ez a Föld egyik legjobban megfigyelt vulkánján, HVO kutatói egy ideje már több változást is észleltek rajta. Az utolsó, 2018 májusi kitörése után a Halema'uma'u kráter beszakadt, így több mint 600 méter méllyé vált, a kráter alja pedig a talajvízszint alá került. 2019 márciusától pedig egyre magasabb lett a vulkán.

A HVO kutatói elmondták, hogy az elmúlt pár hétben a vulkán csúcsánál és keleti oldalán is megfigyelték a felszín deformációját és egyre gyakoribb földrengéseket is észleltek, amelyek meghaladták a 2018-as kitörés előtt mért rengések erősségét. November óta megnőtt a földrengések aránya, hetente átlagosan legalább 480 kisebb rengést regisztráltak a csúcs közelében.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!