Újabb két embert tartóztattak le a bécsi iszlamista merénylet ügyében

2020. december 20. – 12:01

Másolás

Vágólapra másolva

Egy afgán származású férfi úgy került képbe, hogy a DNS-e rajta volt a gyilkos fegyveren, a másik elfogottról semmit nem tudni egyelőre.

Őrizetbe vettek két embert Bécsben, akiknek feltételezhetően közük volt a november 2-án elkövetett terrortámadáshoz – adta hírül rendőrségi forrásokra hivatkozva a Kronen Zeitung című osztrák napilap vasárnap. A bécsi ügyészség szóvivője megerősítette az értesüléseket. Közlése szerint a merénylet helyszínén talált fegyveren megtalálták az egyik személy, egy 26 éves afgán gyökerekkel rendelkező osztrák állampolgár DNS-ét. A bécsi ügyészség kezdeményezte letartóztatását.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

A másik gyanúsítottról egyelőre nem tudni semmit. A lap úgy tudja, hogy a Cobra osztrák különleges egység kommandósai pénteken vették őrizetbe mindkét gyanúsítottat, és egy bécsi helyszínen házkutatást is folytattak. Az észak-macedóniai albán családból származó osztrák Kujtim Fejzulai november 2-án négy embert megölt és huszonhármat megsebesített Bécs belvárosában. A férfit a rendőrök lelőtték, a helyszínen életét vesztette. A merénylő robbanóöv-utánzattal, lőfegyverrel és késsel volt felszerelkezve.

A támadást az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára. A támadó büntetett előéletű volt, azért került börtönbe, mert Szíriába akart utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. Ausztria már 15 embert vett őrizetbe a merénylettel kapcsolatban. A német és svájci hatóságok ugyancsak nyomoznak olyan emberek után, akik feltehetően kapcsolatban álltak a merénylővel.

A balkáni számazású muszlimok körében az iszlám háborúk (főleg a szír polgárháború), de az Iszlám Állam is vonzónak bizonyult. Sokan érkeztek Szerbia muszlimok (szandzsákok) lakta vidékéről, vagyis Novi Pazar környkéről, de többen csatlakoztak a dzsihadista szélsőségesekhez Albánia, Bosznia és Hercegovina, Koszovó, Montenegró és Észak-Macedónia muszlim részeiről is, a szkopjei rendőrök éppen a merénylet előtt lelpelztek le egy terrorista sejtet az észak-macedón fővárosban.

Korábban több balkáni oknyomozó újsáíró is iygekezett felmérni, hogy milyen csatornákon indulnak Szíriába azok a balkáni lakosok, akik sokszor a térképen sem tudják elhyelezni a régiót, de mégis lelkesen mennek segíteni a „szunnita testvéreknek”, legtöbbjük a harcokban aztán az életét vesztette.