Ferenc pápa is hallgat a Szent Péter téren álló sci-fi betlehemről

2020. december 20. – 16:44

Ferenc pápa is hallgat a Szent Péter téren álló sci-fi betlehemről
A római Szent Péter tér közepén álló rendhagyó betlehem – Fotó: Guglielmo Mangiapane / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Nem tett említést vasárnapi beszédében a római Szent Péter téren álló sci-fi betlehemről Ferenc pápa, aki ahelyett inkább a többi nagyjából száz, hagyományos betlehem megtekintését ajánlotta a híveknek, melyek a tér oszlopcsarnoka alatt tekinthetők meg.

A pápa beszédében kétszer is kitért az ott kiállított betlehemekre, amelyeket remek vallási tanítóeszköznek tart. A tér közepén álló, hagyományosnak egyáltalán nem mondható, a többinél jóval nagyobb betlehemet viszont nem sorolta ezek közé – talán azért, mert az alakok között egy szkafanderbe öltözött űrhajós, illetve egy, a Star Wars-filmekből ismert, Darth Vaderre emlékeztető figura is található.

A Szent Péter tér közepére került installációt a felállítása óta heves kritika érte Rómában mind a média, mind a látogatók oldaláról. Ezeket a vatikáni vezetés választja ki egyébként, tehát nem gerillaakcióról van szó.

A Darth Vaderre emlékeztető figura és az űrhajós – Fotó: Guglielmo Mangiapane / Reuters
A Darth Vaderre emlékeztető figura és az űrhajós – Fotó: Guglielmo Mangiapane / Reuters

Az idén kiválasztott betlehem alakjai még 1965-75 között készültek a kerámiáiról híres olasz városban, Castelliben – az űrhajós alak például az 1960-70-es évek holdraszállási küldetéseinek állít emléket, olvasható a betlehem előtti leírásban.

(Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!