A stockholmi magyar nagykövetség mini Nobel-szobrot állított

2020. december 20. – 10:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

100 éve erősek a magyar–északi diplomáciai kapcsolatok.

Stockholm diplomatanegyedében egymás hegyén-hátán vannak a nagykövetségek. A magyar a Dag Hammarskjöld svéd diplomatáról (az ENSZ második főtitkáráról) és az Alfred Nobel svéd feltalálóról elnevezett utcáknál található, de itt van a közelben még egy tucatnyi nagykövetség, többek között az izraeli, az amerikai, a norvég, a japán és a török is.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Az északi államokkal száz éve van Magyarországnak diplomáciai kapcsolata, erről az eseményről itt tekinthető meg egy nagyon kedves északi videóklip. Magyarország most a miniszobrokra specializálódott Kolodko Arttal együttműködve egy miniatűr Nobel-szobrot helyezett el a Nobelgatannál, vagyis a Nobel utcában. Mihail Kolodko ungvári születésű, részben magyar származású szobrászművész.

Az eseményről szóló FB-tudósítást itt található.

Magyarország és Dánia, Finnország, Norvégia és Svédország 1920. november 12-én hangolta össze diplomáciai kapcsolatait, Fridtjof Nansen norvég diplomata 55 ezer magyar hadifogoly hazajutásában segített, de a második világháború során a zsidómentő Raoul Wallenberg svéd diplomatának is több ezren köszönhetik az életüket. Olyan időszak is akadt, amikor a magyarok segítettek, Finnország 1939–1940-es téli háborújában például magyar önkéntesek harcoltak a finn oldalon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!