Éhínség előjele lehet Észak-Koreában a krumpli sztárolása

2020. december 19. – 08:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Felvételek bőségesnek látszó krumplitermés betakarításáról, krumpliból varázsoló főzőműsorok, krumplis film, krumplis dal: az utóbbi időben az észak-koreai állami tévé egyik kedvenc témájává vált a krumpli. A BBC szakértőt megszólaltó magyarázó videója szerint ez nagyon aggasztó jelenség, mert a történelmi tapasztalat alapján azt sejteti, hogy nagy éhínség fenyegeti az országot.

Az észak-koreai propaganda régen is akkor vette elő a krumplit, amikor a rizstermés siralmas volt. A kilencvenes években, az éhínség alatt az akkori vezető, Kim Dzsongil krumpliforradalmat hirdetett. Most a koronavírus miatti korlátozások, a kedvezőtlen időjárás és a gazdasági szankciók együtt olyan helyzetet teremtettek, hogy az a félelem: olyan súlyos éhínség vár az országra, amilyen a kilencvenes években volt utoljára.

Árulkodó lehet, hogy a főzőműsorokban a krumpli hagyományos felhasználási módjai mellett olyan recepteket mutogatnak, amelyekben az észak-koreai táplálkozás alapját jelentő rizst, illetve a lisztet helyettesíti a krumpli.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!