Engedélyezik az azonos neműek házasságát Svájcban

2020. december 18. – 17:46

Másolás

Vágólapra másolva

A svájci parlament pénteken engedélyezte az azonos neműek házasságkötését. Ezzel a végső szavazással a svájci törvényhozás mindkét háza törvényesítette a melegek és leszbikusok házasságát, írja az MTI.

A kérdésről ugyanakkor minden valószínűség szerint népszavazáson fognak végleges döntést hozni a svájciak. A parlamentben mindössze egyetlen képviselővel jelen lévő nemzeti-konzervatív párt, az EDU ugyanis azt tervezi, hogy népszavazást kezdeményez az ügyben.

A legtöbb nyugat-európai országban már törvényesítették az azonos nemű párok házasságkötésének lehetőségét. A Svájcban élő azonos neműek egyetlen lehetősége eddig a bejegyzett élettársi kapcsolat volt, ez azonban nem biztosított nekik ugyanolyan jogokat a honosítás és az örökbefogadás terén, mint a heteroszexuális pároknak. A jogszabály lehetővé teszi azt is, hogy leszbikus párok spermadonort vegyenek igénybe mesterséges megtermékenyítés céljából.

Jogvédők történelmi jelentőségű győzelemként méltatták a 2013 óta tárgyalt jogszabály elfogadását a leszbikus, homoszexuális, biszexuális, transznemű és interszexuális (LGBTI) csoporthoz tartozó emberek jogai szempontjából. A svájci melegjogi szervezetek bejelentették, hogy felkészülnek a népszavazásra. Matthias Erhardt, a Házasság mindenkinek bizottság alelnöke december elején arról beszélt, hogy a svájci lakosság 82 százaléka támogatja a szabályozást.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!