Újabb lépéssel közelebb a Minority Safepack, hogy az EU-s jog része legyen

2020. december 17. – 15:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament csütörtökön nagy többséggel – 524 igen, 67 nem szavazattal, valamint 103 tartózkodással – támogatta az őshonos kisebbségek jogainak európai uniós szintű védelmét sürgető Minority SafePackről szóló állásfoglalást.

Az MTI híre szerint a brüsszeli testület képviselői cselekvésre szólították fel az EU végrehajtó testületét, az Európai Bizottságot, és jogszabályjavaslatokat várnak a kisebbségi nyelvek és a többnyelvűség védelme érdekében.

A 2013-as polgári kezdeményezés célja, hogy a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségvédelem bizonyos területei az európai uniós jog részei legyenek. A cél érdekében 2018 első feléig több mint egymillió aláírást kellett legalább hét tagállamban összegyűjteni, ez kellett ahhoz, hogy az Európai Bizottság érdemben foglalkozzon az üggyel.

A kezdeményezésről szóló állásfoglalásban a politikusok elismerték ugyan, hogy a kisebbségvédelem a tagállamok hatáskörébe tartozik, de ismételten uniós minimumkövetelményeket várnak a kisebbséghez tartozók jogainak védelmére.

Felhívták a figyelmet a regionális nyelvhasználat garantálásának fontosságára, és arra kérik a bizottságot, hogy támogassa a kulturális és nyelvi identitás megőrzését célzó, ösztönző lépéseket, például az oktatás, a kultúra és a közszolgáltatások területén, illetve foglalkozzon egyes kisebbségi nyelvek kihalásának veszélyével.

Az állásfoglalás mindemellett egy Európa nyelvi sokszínűségével foglalkozó központ létrehozását is javasolja, továbbá arra kéri a bizottságot, hogy támogassa a nyelvi kisebbségek saját nyelvű médiaszolgáltatásait.

Az Európai Parlament egyúttal aggodalmának adott hangot a nemzeti és nyelvi kisebbségek ellen irányuló gyűlölet-bűncselekmények és gyűlöletbeszéd „riasztó mértékű” terjedése miatt is.

„Ez a közös sikerünk. Hiszen a kezdeményezés Erdélyből indult, az RMDSZ-től, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója, a FUEN vállalta koordinálását, és a magyarországi nemzetiségek javaslatára a Magyar Országgyűlés egyhangúlag támogatta. Ez a közös fellépés a kérdésben átfogó nemzeti konszenzust teremtett otthon és Európában is” – üdvözölte a fejleményt az RMDSZ EP-képviselője és a FUEN elnöke, Vincze Loránt a Magyar Hírlap szerint.

Az Európai Bizottságnak január 15-ig kell közzétennie álláspontját a Minority SafePack javaslatairól. Ez az első olyan európai polgári kezdeményezés, amelyről plenáris vitát szervezett és állásfoglalást fogadott el az EP.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!