Több szolidaritást vár az EP a tagállamoktól a migrációs helyzet miatt

2020. december 17. – 16:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament több szolidaritást vár el az uniós tagállamoktól a menekültüggyel kapcsolatban, valamint több forrás kiutalását az EU külső határain fekvő tagországoknak, hangsúlyozta a csütörtökön nagy többséggel elfogadott állásfoglalásában az EP.

A testület szerint az ún. „első belépési országok” vállalják a legtöbb felelősséget a menekültekért, ami különösen nagy nyomás alá helyezi Görögországot, Olaszországot, Máltát, Ciprust és Spanyolországot is.

A dokumentumot szemléző MTI szerint az EP képviselői arra hívták fel a figyelmet, hogy a jelenleg érvényben lévő menekültügyi szabályok nem fektetnek megfelelő hangsúlyt a tagállamok közötti méltányos felelősségmegosztásra, miközben az unió frontországaira aránytalanul nagy teher hárul. Arra is rámutattak: több forrás szükséges a kiutasítottak eljárásának gyors és tisztességes lebonyolítására.

A jogszabályokról szóló állásfoglalásban a képviselők egy szolidaritáson alapuló eljárás létrehozását szorgalmazzák annak érdekében, hogy a menedékjogot mint alapvető jogot tiszteletben tartsák az EU-ban, és hogy a tagállamok egyenlően osztozzanak a menedékkérőkért vállalt felelősségen.

A képviselők hangsúlyozták: a migránsok egyik tagállamból egy befogadó tagállamba történő eseti áthelyezése nem helyettesíti a fenntartható közös európai menekültügyi rendszert, annak megreformálásáig további forrásokat és eszközöket kérnek a frontországok számára.

Magyar kormány: Soros-terv = bevándorlókontinens

„Elképesztőnek tartjuk, hogy az Európai Parlament bevándorláspárti többsége még a koronavírus-járvány közepette is a bevándorlók betelepítését erőlteti a tagállamokra ahelyett, hogy az európai emberek érdekét képviselve a járvány elleni egészségügyi és gazdasági védekezés megszervezésére használnák a mandátumukat” – idézi az MTI a Kormányzati Tájékoztatási Központ csütörtöki közleményét.

„Az Európai Parlament migránsok elosztását követelő állásfoglalása ismét figyelmeztet, hogy a bevándorláspárti erők Soros György megrendelését teljesítik, teljesen elkötelezettek a Soros-terv végrehajtásában, és Európát bevándorlókontinenssé akarják tenni. A bevándorláspártiak a múlt heti EU-csúcson kudarcot vallottak, ott nem sikerült elérniük, hogy Magyarországot megbüntessék és zsarolják, ezért az Európai Parlamentben tovább folytatják a nyomásgyakorlást” – közölte a kormány.

Hidvéghi: Gyurcsányné és a Momentum lebontaná a kerítést

„Kibújt a szög a zsákból: ha Gyurcsánynén vagy a momentumos képviselőkön múlna, lebontanák a kerítést és minden bevándorlót beengednének” – reagált a fejleményre Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője, aki szerint a DK és a Momentum támogatja a bevándorlók kötelező elosztását, ezért szavazták meg az állásfoglalást.

„Ugyan a migrációról szóló vitákban a baloldali magyar EP-képviselők rendre lapítanak, de az ilyen szavazásokon kibújik a szög a zsákból: az európai parlamenti fősodornak megfelelően ők is bevándorláspártiak” – írta Hidvéghi az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!