Hibásan mért a mérőállomás, törölték a hőségrekordot Németországban

2020. december 17. – 14:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A mérőállomás megbízhatatlansága miatt érvénytelenítették az eddigi, 42,6 Celsius-fokos hőmérsékleti rekordot Németországban, írja az MTI a Német Időjárási Szolgálat (DWD) csütörtöki bejelentése nyomán.

A németországi rekordmeleget az alsó-szászországi Lingen meteorológiai állomásán mérték 2019. július 25-én, ám már akkor több szakember gyanúsnak találta az értéket. A meteorológiai szolgálat végül megállapította, hogy a lingeni mérőállomás „rendre a térségre nem jellemző hőmérsékleteket” észlel, ezért annak adatait 2017 januárjáig visszamenőleg törlik a nyilvánosan hozzáférhető adatbázisokból.

Ezzel érvényét vesztette a tavaly júliusi, Lingenben felállított országos rekord is. Az új németországi melegrekord így az a 41,2 Celsius-fokos hőség, amelyet ugyanazon a napon, de két délebbre fekvő meteorológiai állomáson, az észak-rajna-vesztfáliai Duisburg-Baerlben és Tönisvorstban mértek.

A DWD magyarázata szerint a lingeni mérőállomás keleti oldalán az utóbbi években nagyon elburjánzott a növényzet, ami az északkeletitől a délkeletiig terjedő szelek befogásával sajátos mikroklímát, egyfajta hőszigetet alakított ki az állomás körül.

A lingeni meteorológiai állomás által szolgáltatott adatokat egyébként néhány hónapja nem publikálják, az állomást pedig megszüntetik, egy újat létesítenek majd egy másik helyszínen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!