Kadhafi bombagyárosának kiadatását kérheti Amerika a lockerbie-i katasztrófa ügyében

2020. december 17. – 00:40

Másolás

Vágólapra másolva

Hamarosan kiadhatják az Egyesült Államoknak és vádat emelhetnek a líbiai Mohammed Abuagila Masud ellen az 1988. december 21-én történt lockerbie-i katasztrófában játszott szerepe miatt, írja a BBC.

A Pan Am légitársaság Londonból New Yorkba közlekedő 103-as járatát a rakterében elrejtett plasztikbombával felrobbantották a skóciai Lockerbie fölött. A terrortámadásban összesen 270-en vesztették életüket, köztük négy magyar állampolgár. A 243 utas és a 16 fős személyzet többsége amerikai állampolgár volt.

1991-ben két líbiai állampolgárt, Abdelbaszet Ali Mohamed Al-Megrahit és Al-Amin Kalifa Fimaht tartóztatták le a merénylet miatt. Al-Megrahi líbiai hírszerző tiszt és a Libyan Arab Airlines (LAA) légitársaság biztonsági tisztje, Fimah pedig a máltai repülőtér helyi LAA alkalmazottja volt, a gyanú szerint ők juttatták a robbanóanyagot a Boeing 747-es típusú repülőgép rakterébe.

2001-ben Al-Megrahit 27 évi fegyházra ítélték, Fimah-t pedig felmentették. Al-Megrahi büntetését a Glasgow melletti Greenock börtönében töltötte 2009-ig, amikor a végső stádiumú rákjára való tekintettel hazaengedte Líbiába, ahol 2012-ben halt meg. Bűnösségét végig tagadta.

A Wall Street Journal szerint Mohammed Abuagila Masud jelenleg Líbiában tartják fogva, ám ezt az információt a líbiai hatóságok nem erősítették meg. Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma a következő napokban várhatóan büntetőjogi panaszt fog benyújtani ellene. Ez a vádemelés új fejezetet nyithat a világ egyik leghosszabb ideje húzódó terrorizmus elleni nyomozásában.

A férfi állítólag Moammer Kadhafi egykori líbiai diktátor legfőbb bombagyártója volt. Sem az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma, sem a líbiai hatóságok nem nyilatkoztak még nyilvánosan a kérdésről.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!