23 milliárd forint értékű kokainszállítmánnyal sodródott partra egy rejtélyes szellemhajó a Csendes-óceánon

2020. december 17. – 10:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A valaha volt legnagyobb drogfogására bukkant a Marshall-szigeteki rendőrség, egy kis atollon partra sodródott szellemhajón 649 kiló kokaint találtak. A rakományon kívül senkit és semmit nem találtak a csónakban.

A BBC cikke szerint a helyi hatóságok úgy vélik, a csónak Latin-Amerikából sodródhatott át a Csendes-óceánon. A hajón lévő 650 kiló kokain piaci értéke nagyjából 80 millió dollár, ami 23 milliárd forintnak felel meg.

649 kiló kokaint találtak a szellemhajón – Fotó: Marshall-szigeteki rendőrség/AFP
649 kiló kokaint találtak a szellemhajón – Fotó: Marshall-szigeteki rendőrség/AFP

Egyébként az 55 ezer lakosú szigetcsoporton viszonylag gyakran érnek partot a vélhetően az óceán túloldaláról átsodródó kábítószerrel megpakolt csónakok, de ekkora fogásra még sosem volt példa. A hajó több mint egy éven át hánykolódhatott az óceánon.

A kokain nagy részét elégették, mindössze két csomagot küldtek el tanulmányozásra az Egyesült Államok kábítószer-ellenőrzési hivatalának.

A hatalmas drogfogás nagy részét elégették – Fotó: Giff JOHNSON / AFP
A hatalmas drogfogás nagy részét elégették – Fotó: Giff JOHNSON / AFP

A helyiek egyébként nem mindig jelentik be, ha találnak egy kisebb csomagot, hanem megpróbálják értékesíteni a feketepiacon. A Marshall-szigeteki kórházakban egyébként meg is nőtt a drogproblémákkal bekerülők száma.

2014-ben egy a közép-amerikai Salvadorból érkező férfit találtak egy partra sodródott hajóban, aki azt mondta, 13 hónapot volt az óceánon, ahol állítása szerint puszta kézzel fogott halakat, madarakat és teknősöket fogyasztott.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!