Pusztító erejű ciklon miatt rendeltek el kijárási tilalmat a Fidzsi-szigeteken

2020. december 17. – 06:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pusztító, óránként 250 kilométeres széllel fenyegető ciklon közelít a Fidzsi-szigetekhez, a kormány országos kijárási tilalmat rendelt el, és a tömegközlekedést is teljesen leállította csütörtökön – írja az MTI.

A Yasa névre keresztelt vihar várhatóan péntek hajnalban éri el az országot, és az előrejelzések szerint áradásokat is okoz majd. Helyi idő szerint csütörtökön 16 órától senki sem hagyhatja el az otthonát, és felszólították az alacsonyabb területeken élőket, hogy s vihar elől magasabban fekvő helyeken keressenek menedéket.

„A szupervihar nagyjából az egész országot érinti majd” – fogalmazott a Facebook-oldalán megosztott videóban Frank Bainimarama miniszterelnök, és hozzátette, hogy

a Yasa jóval erősebb lesz, mint a 2016-os Winston ciklon, amely a déli félteke eddig feljegyzett legerősebb vihara volt.

Akkor mintegy negyvenen haltak meg és tízezrek váltak földönfutóvá. Bainimarama azt is mondta a videóban, hogy az ország lakosságának 95 százaléka olyan területen él, amelyen át fog vonulni a vihar, és figyelmeztetett, hogy a tengerparton 10 méteres hullámokra kell számítani. Az országban természeti veszélyhelyzetet rendeltek el, ami szélesebb jogköröket biztosít a rendvédelmi erőknek az előírások betartatásához.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!