Simán lehet szerezni negatív PCR-teszteredményt Ukrajnában úgy, hogy meg sem vizsgálnak

2020. december 16. – 16:14

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre jobban terjednek a külföldi utazáshoz szükséges hamis, negatív koronavírus-teszteredmények Ukrajnában, írja a Szabad Európa. Ezek ráadásul olcsóbbak, mint a valódiak.

Ukrajnában az ilyen igazolásokat a közösségi médián és telefonon is meg lehet rendelni, a lap szerint egyre több ajánlattal lehet találkozni. A problémáról vezető ukrán laborok és szakértők számoltak be.

A hamis igazolás elkészítése bűncselekmény: egyrészt ezért is bajba kerülhetnek azok, akik ilyen papírokkal utaznak külföldre, másrészt veszélybe sodornak másokat, például ha fertőzöttek, de tünetmentesek.

Több olyan országban, ahová az ukránok szabadságra utaznak (például Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek, és Horvátország) vagy ahol dolgoznak (Lengyelország, Csehország, Görögország), negatív PCR-tesztre van szükség a belépéshez.

Az ehhez szükséges igazolások egy részét az ukránok illegálisan szerzik be anélkül, hogy tesztelnék őket. A közösségi hálón és más online keresésben több tucat ajánlatot találni az Ukrajnában elérhető hamis igazolásokról.

A hamis papírt körülbelül egy nap alatt lehet megkapni, szakértők szerint naponta ezer ilyen igazolást állíthatnak ki, ami a szomszédos országban kiadott összes PCR-teszt körülbelül 5 százaléka.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!