Túl sok nő került vezető beosztásba, ezért megbüntették Párizs polgármesterét

2020. december 16. – 12:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megbírságolták Párizs önkormányzatának vezetését és polgármesterét, mert az önkormányzatnál túl sok nő került vezető beosztásba.

A Guardian cikke szerint a tavaly újraválasztott Anne Hidalgonak 90 ezer euró (kb. 32 millió forint) bírságot kell kifizetnie, mert megsértette a nemek közötti egyenlőségre vonatkozó törvényt. A bírságot kiszabó minisztérium szerint a városháza 2018-as személyi állományának nem volt megfelelő az összetétele.

A polgármester abszurdnak nevezte a büntetést. „Örömmel jelenthetem be, hogy megbírságoltak minket” – mondta ironikus hangnemben Hidalgo, aki szerint az volt a gond, hogy 11 nőt és csak öt férfit neveztek ki városházi vezetőnek, így a pozíciók 69 százalékát nők kapták.

Anne Hidalgo, Párizs szocialista polgármestere Forrás: Xose Bouzas/Hans Lucas/AFP
Anne Hidalgo, Párizs szocialista polgármestere Forrás: Xose Bouzas/Hans Lucas/AFP

„A város vezetése hirtelen túl feministává vált” – folytatta az ironizálást Hidalgo. A Le Monde francia napilap szerint egy 2013-as jogszabályt sértettek meg, amely előírja: egy nem képviselői a posztok maximum 60 százalékát kaphatják meg.

A városvezető azt mondta, a bírság abszurd, igazságtalan, felelőtlen és veszélyes, szerinte ugyanis Franciaországban a nők ügyét erővel kell előmozdítani, mert továbbra is minden területen nagy lemaradásban vannak a férfiakhoz képest. „Igen, egy nap majd elérjük a nemek közötti egyenlőséget, de ahhoz fel kell gyorsítanunk a tempót, és több nőt kell kineveznünk, mint férfit” – mondta.

Amélie de Montchalin francia közszolgálati miniszter elismerte, hogy a bírságot a 2018-as személyi összetétel miatt szabták ki, de hangsúlyozta, hogy a vonatkozó „abszurd” jogszabályt azóta hatályon kívül helyezték, ezért azt szeretné elérni, hogy a bírság összegéből a nők jogait népszerűsítő intézkedéseket finanszírozzanak, és jelezte azt is, meghívja Hidalgot a minisztériumba, hogy együtt vitassák meg az ügyet.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!