Mexikói fricska az Egyesült Államoknak: korlátozzák a külföldi szervezetek tevékenységét

2020. december 16. – 05:30

frissítve

Mexikói fricska az Egyesült Államoknak: korlátozzák a külföldi szervezetek tevékenységét
Az amerikai Ultimate Concrete építőipari cég munkásai dolgoznak a Mexikót az Egyesült Államoktól elválasztó határkerítésen. Fotó: MTI/EPA-EFE/Luis Torres

Másolás

Vágólapra másolva

A mexikói törvényhozás alsóháza elfogadta azt a módosító javaslatot, amelyik korlátozza a külföldi szervezetek tevékenységét, írja az MTI. A szenátus már a múlt héten döntött ugyanerről.

Elemzők szerint a jogszabály az Egyesült Államoknak szánt fricska, miután az elmúlt hetekben a két ország között feszültség alakult ki a kábítószer-ellenes műveletek miatt. Washington bírálta is a javaslatot, amely megnehezíti az amerikai hatóságok fellépését a mexikói bűnbandák ellen.

A törvény nem nevesíti az Egyesült Államokat, de a mexikói elnök azt követően terjesztette elő a törvénymódosítást, hogy Los Angelesben őrizetbe vették Salvador Cienfuegos korábbi mexikói védelmi minisztert kábítószerrel kapcsolatos vádakkal, majd a politikust később szabadon engedték. Cienfuegos 2012 és 2018 között töltötte be a védelmi miniszteri posztot Mexikóban.

A módosítás értelmében a Mexikóban tevékenykedő külföldi szerveknek minden információt meg kell osztaniuk a mexikói hatóságokkal, és nem mentesülnek a következmények alól, ha bűncselekményt követnek el. Az amerikai hatóságok óvakodnak megosztani információkat a helyi hatóságokkal, mert megítélésük szerint a kábítószeres bűnszervezetek sok helyen beférkőztek a bűnüldöző szervek soraiba.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!