Először mondta ki bíróság, hogy a légszennyezettség okozta egy ember halálát

2020. december 16. – 16:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Királyság bírósága először jelölte meg egy ember halálának okaként a légszennyezettséget. A kilencéves Ella Kissi-Debrah asztmás roham után halt meg 2013-ban Délkelet-Londonban. A bíróság megállapítása szerint a légszennyezés jelentősen hozzájárult a lány halálához, írja a BBC.

A légszennyezéssel foglalkozó kormányzati tanácsadó, Gavin Shaddick professzor mérföldkőnek nevezte ezt a döntést. Philip Barlow halottkém véleménye szerint a légúti betegségben, asztmában szenvedő Ella túlzott mértékű szennyezésnek volt kitéve London Lewisham kerületében. A halála előtti három évben több rohamot átélt és 27-szer került kórházba. Barlow azt mondta, hogy a lány otthona közelében a nitrogén-dioxid (NO2) szintje meghaladja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Unió légszennyezettségi irányelveit.

Ella édesanyja, Kisam-Debrah Rosamund szerint a bíróság döntése igazságot szolgáltatott. Elmondta, hogy lányát először 2010-ben vitték kórházba a köhögési rohamai miatt, és hatévesen mesterséges kómába kellett helyezni, hogy stabilizálják az állapotát. Egy súlyos roham után, 2013. február 15-én, a hajnali órákban hunyt el.

Egy 2018-ban készült jelentés megállapította, hogy a magas légszennyezettségi szint hozzájárult a lány asztmás rohamai kialakulásához. A WHO 2018-ban írt arról, hogy a világ gyerekeinek több mint 90 százaléka naponta szennyezett levegőt kénytelen belélegezni. Egy jelentésükben pedig arról írtak, hogy évente 4,2 millióan halnak meg a légszennyezettsége visszavezethető okok miatt.

Kattintson ide a Telex legfrissebb híreiért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!