Egy hónappal a hatalomátadás előtt távozik hivatalából Trump igazságügyi minisztere

2020. december 15. – 05:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Távozik posztjáról William Barr amerikai igazságügyi miniszter, jelentette be helyi idő szerint hétfőn Donald Trump amerikai elnök.

Az elnök által a Twitteren megosztott levélben Barr hosszasan méltatja a Trump által elért eredményeket, és közli, hogy december 23-án távozik hivatalából. A tárca vezetését Barr eddigi helyettese, Jeff Rosen veszi át ideiglenesen.

Trump korábban nyíltan bírálta Barrt, amiért a miniszter úgy nyilatkozott, hogy az igazságügyi tárca nem talált olyan, széles körű választási csalást, amely megváltoztatná az amerikai elnökválasztás eredményét, így Joe Biden nyert.

Ha a Telex legfrissebb híreit akarja látni, kattintson ide!

Trump amiatt is kritizálta Barrt, hogy nem hozta nyilvánosságra, hogy az igazságügyi minisztérium a választási kampány idején nyomozást folytatott Joe Biden fia ellen. Trump most azt mondta, nagyon jó volt a kapcsolatuk Barr-ral, és a miniszter kiváló munkát végzett.

William Barr 2019 februárja óta vezette az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumát. Trump 2021. január 20-án adja át a hatalmat. Az elnöksége utolsó napjait lepörgető Trump nemrég a 130 éves hagyománnyal szakítva több kivégzés végrehajtását rendelte el az Egyesült Államokban.

Az íratlan szabályok szerint az átadás-átvételi időszakban nem szoktak kivégzéseket elrendelni. William Barr azt nyilatkozta: a fennálló jogszabályok szerint járnak el, míg a kritikusok szerint azért ez a sietség, mert Biden szeretné megszüntetni a halálbüntetést.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!