59 millió dollárra büntették az Ubert, mert nem válaszolt a szexuális zaklatásról szóló kérdésekre

2020. december 15. – 00:10

Másolás

Vágólapra másolva

Miután az Uber egészen eddig nem válaszolt a kaliforniai közműveknek (CPUC) kérdéseire a tavaly kiadott első biztonsági jelentésével kapcsolatban felmerült kérdésekre, egy hétfői döntés értelmében harminc napja van arra, hogy befizessen 59 millió dollárt és megválaszolja a kérdéseket, ha nem szeretné, hogy a CPUC felfüggessze a működési engedélyét az államban – írja a The Verge.

A 2019-ben kiadott jelentést még maga az Uber is megdöbbentőnek nevezte, amikor megjelent, ami persze nem is volt meglepő, ez alapján ugyanis 2017-ben és 2018-ban több ezer nemi erőszak és kilenc gyilkosság történt a cég platformján leszervezett utakon. A 84 oldalas beszámoló elég részletesen bemutatta az adatokat, a CPUC azonban hamar jelezte, hogy ennél is többet szeretne tudni – különösen mert az is szerepelt a dokumentumban, hogy ne próbálták megállapítani, hogy az emlegetett incidensek valóban megtörténtek-e.

A CPUC arra volt kíváncsi, hogy ki jegyzi a jelentést, illetve minden incidenshez részletes leírást kértek, az Uber azonban nem volt hajlandó válaszolni, szerintük ugyanis még több információ kiadásával az alkalmazottaik és az áldozatok személyes adataihoz való joga is csorbulna. A cég bíróságra is vitte a dolgot, idén januárban azonban ott is elutasították a cég kérelmét, szerintük ugyanis ha valóban ez az aggályuk, akkor nyújthatnának be olyan kérvényt, amellyel nem kerülnének nyilvánosságra az adatok. A cég ennek ellenére azóta is folyamatosan küzdött azért, hogy ne kelljen válaszolnia a kérdésekre, a hétfői döntéssel azonban végleg elfogyott a levegője.

Az ügyben eljáró bíró szerint a cég csak kibúvókat keresett, hogy ne kelljen bizonyítania, hogy tényleg biztonságosan működik, ezért szabta ki az 59 millió dolláros bírságot, ami egyébként ügyenként 7500 dollárt jelent. Mint mondta, a járvány alatt kétségtelenül csökkent az Uber forgalma, de mint milliárd dolláros cég, aligha fog nekik problémát okozni a bírság kifizetése. A cég az alapító és korábbi vezérigazgató Travis Kalanick irányítása alatt 2010 és 2017 között számtalan botrányba szaladt bele, a jelek szerint azonban az ezt követő években sem feltétlenül sikerült kilábalnia a cégnek a gödörből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!