Visszakerül Lengyelországba két, nácik által ellopott festmény

2020. december 14. – 10:33

Másolás

Vágólapra másolva

A galíciai Pontevedrai Múzeum igazgatója bejelentette, hogy visszaadnak Lengyelországnak két olyan 15. századi festményt, amelyeket a második világháborúban loptak el a nácik, írja az MTI a lengyel PAP hírügynökség alapján. Dirk Bouts flamand festő két művéről van szó, a Dolorosa (Fájdalmas Szűzanya) és az Ecce Homo (Íme az ember) diptichont alkotnak.

Egykor a Czartoryski-gyűjtemény részei voltak, bizonyították azok a dokumentumok, amelyek a lengyel kulturális és nemzeti örökségvédelmi minisztérium eljuttatott a spanyolországi múzeumhoz. Miután a németek megtámadták Lengyelországot, a Czartoryski család gyűjteményének örököse és felesége megpróbálta elrejteni a festményeket egy múzeum alagsorában. Menekülés közben letartóztatták őket, és a nácik felfedezték az elrejtett műalkotásokat is. A legértékesebbeket magukkal vitték.

Fotó: Deputación Pontevedra
Fotó: Deputación Pontevedra

A festményeket 1944-ben elszállították Varsóból. 1973-ban bukkantak fel a madridi műtárgypiacon, itt vásárolta meg őket a galíciai múzeum egy pártfogója, Fernando Lopez, eredetileg a magángyűjteménye számára. 1994-ben aztán a múzeum megvette tőle a képeket. Az intézményt idén márciusban értesítette a lengyel kulturális minisztérium arról, hogy a festményeket a nácik lopták el Lengyelországból.

„Kétség sem fér hozzá, hogy ezek a szóban forgó festmények” – mondta Juan Manuel Rey, a múzeum igazgatója, aki szerint az intézmény korábban nem tudott a képek eredetéről. Az igazgató azt mondta: örül, hogy hozzájárulhat egy „történelmi jóvátételhez”.

Mielőtt a két festményt visszavinnék Lengyelországba, a spanyol közönség még utoljára láthatja őket egy januári kiállításon, amely a háborúkban elkobzott műalkotásokról szól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!