Soros: A lehető legrosszabb kompromisszum született

2020. december 11. – 09:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Soros György véleménycikkben bírálja a csütörtök este megszületett, jogállamisággal kapcsolatos kompromisszumot, melyet annak érdekében hozott tető alá Angela Merkel német kancellár, hogy a magyarok és a lengyelek is megszavazzák az EU történelmi, 1180 milliárd eurós költségvetését, illetve a koronavírus okozta válság miatt létrehozandó 750 milliárd eurós segélyalapot.

A Project Syndicate nevű, véleménycikkeket közlő oldalon megjelent cikkében a magyar származású milliárdos többek között arról ír, hogy szerinte Orbán azt tervezte az utóbbi napokban, hogy kilépteti Magyarországot az EU-ból, ha megmaradt volna a jogállamisági kitétel az eredeti formájában, ugyanis a magyar miniszterelnök nem engedheti meg, hogy lelepleződjön a kormány korrupciójának mértéke, a jogállamisági kitétel pedig pont ezt tette volna lehetővé. Soros szerint a vétóval való fenyegetőzés Orbán részéről csak blöff volt, aminek Merkelék sajnos bedőltek.

A milliárdos úgy véli, hogy a Merkel, Orbán és „Lengyelország de facto vezetője”, Jarosław Kaczyński miniszterelnök-helyettes által kialkudott kompromisszum „a lehető legrosszabb, ami születhetett”, és három alapvető hibája van:

  • A három vezető által elfogadott megállapodás lényegesen gyengíti a jogállamisági kitételt.
  • A jogállamisági kitétel életbe lépése akár két évet is csúszhat a mostani megállapodás értelmében, ami óriási győzelem Orbán számára, hiszen ez könnyen azt jelentheti, hogy a jogállamisági kitétel csak a 2022-es választások után lép majd életbe.
  • Az EU-csúcs végén elfogadandó nyilatkozat értelmében az Európai Tanács túllépi a hatáskörét azzal, hogy korlátozza az Európai Bizottságot abban, hogy saját maguk értelmezhessék és végrehajthassák a megszavazott EU-s törvényeket, ami veszélyes precedenst teremt.

Soros azzal zárja az írását, hogy ő mindössze annyit tud tenni az ügyben, hogy cikkén keresztül kifejezi azon emberek morális felháborodását, akik hittek az EU-ban mint az Európai értékek védelmezőjében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!