51 év után megfejtették a Zodiákus egyik feladványát

2020. december 11. – 23:32

51 év után megfejtették a Zodiákus egyik feladványát
A Zodiákus címzése, háttérben a kódolt üzenettel – Fotó: Youtube/David Oranchak

Másolás

Vágólapra másolva

Egy amerikai, ausztrál és belga szakértőkből álló kódfejtő csapatnak sikerült megfejteni az egyik legismertebb amerikai sorozatgyilkos, a Zodiákus egyik rejtjeles feladványát, amit az amerikai sajtó a karakterszáma alapján a 340 Cipher néven emlegetett.

A feladványt 1969 novemberében küldte a gyilkos a The Chronicle szerkesztőségben, és 51 év alatt nem sikerült megfejteni. A gyilkos neve sajnos nem derül ki belőle.

A Zodiákus avagy angolul a Zodiac Killer az Egyesült Államok történetének talán leghírhedtebb sorozatgyilkosa, a hatvanas évek végén öt embert bizonyítottan megölt San Francisco térségében, volt, akit késszúrásokkal, volt, akit fejlövéssel. A rendőrség tanácstalan volt, az ügyek azóta megoldatlanok, még ha voltak is potenciális gyanúsítottak.

A Zodiákus egyik sajátossága volt az, hogy rengeteg levelet küldözgetett újságoknak és a rendőrségnek, ezekben a levelekben általában kritizálta az utána nyomozókat, vagy hencegett különböző tetteivel. Illetve voltak különböző, kódnyelven írt levelei is. Ebből összesen négy készült, az elsőt egy középiskolai tanár és felesége fejtették meg még 1969-ben (a tartalma: „Szeretek embereket ölni, mert olyan jó mulatság, jobb mulatság, mint vadakat ölni az erdőben, mert az ember a legveszélyesebb állat mind közül”), de a másik háromnak egészen eddig nem derült ki a tartalma.

A Cipher 340 megoldását végül egy számítógépes program hozta meg. David Oranchak 2006 óta foglalkozik a Zodiákus rejtvényeivel, és ő volt az, aki közölte a sajtóval, hogy mit is rejt ez a levél:

„remélem nagyon élvezitek, hogy megpróbáltok elkapni az nem én voltam a műsorban ami felvet egy dolgot velem kapcsolatban hogy nem félek a gázkamrától mert a paradicsomba fog küldeni minél hamarabb mert már most van elég rabszolgám hogy nekem dolgozzanak és miközben másnak nincsen semmi amikor a pardicsomba kerüljenek ezért félelnek a haláltól én nem félek mert tudom hogy az új életem az élet és könnyű lesz a paradicsomban halál”

(Az eredeti nyelvű megoldásban a paradicsomot hibásan, paradice-ként írja a gyilkos.)

Az eredeti megoldás így néz ki:

I HOPE YOU ARE HAVING LOTS OF FUN IN TRYING TO CATCH ME THAT WASNT ME ON THE TV SHOW WHICH BRINGS UP A POINT ABOUT ME I AM NOT AFRAID OF THE GAS CHAMBER BECAUSE IT WILL SEND ME TO PARADICE ALL THE SOONER BECAUSE I NOW HAVE ENOUGH SLAVES TO WORK FOR ME WHERE EVERYONE ELSE HAS NOTHING WHEN THEY REACH PARADICE SO THEY ARE AFRAID OF DEATH I AM NOT AFRAID BECAUSE I KNOW THAT MY NEW LIFE IS LIFE WILL BE AN EASY ONE IN PARADICE DEATH

Az amatőr Oranchak egy belga és egy ausztrál, szintén amatőr kódfejtővel együtt tudta megoldani a feladványt. A korábban, 1969-ben megfejtett levél megoldása egyszerűen annyi volt, hogy rá kellett jönni, melyik szimbólum melyik betűnek feleltethető meg. A 340-es levélben a sorok átlósan futottak, és egy-egy betű néha egy másik oszlopba került. A férfi szerint ugyan a megfejtés komplikált volt, de az alapjait meg lehet találni egy 50-es évekbeli amerikai katonai kézikönyvben is.

Oranchak egy videót is készített arról, hogyan sikerült feldolgozni a kódot:

Az utalás a tévéműsorra az lehet, amikor 1969. októberében a Dunbar Show nevű műsorban betelefonált valaki, aki azt állította magáról, hogy ő a Zodiákus, és hogy fél a gázkamrától. Emiatt egészen biztos, hogy a levél 1969. október 22. után íródott, de a Chronicle csak november 12-én írt a levélről.

Az FBI megerősítette a San Francisco Chronicle-nek, hogy valóban sikerült megoldani a Zodiákus egyik feladványát. Az FBI még mindig nem zárta le a nyomozást, ezért az iroda nem is kommentálta bővebben a megoldást.

(San Francisco Chronicle)

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!