Szoros volt, de Kaczynski nem bukott el a bizalmatlansági szavazáson

2020. december 10. – 08:22

Másolás

Vágólapra másolva

Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettestől nem vonta meg a bizalmat a 450 tagú parlament: a szerda éjjeli ülésen 232-en szavaztak neki bizalmat, és 216-an menesztették volna posztjáról. Kaczynski saját, Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) szavazataival, továbbá egy ellenzéki vokssal nyerte meg a bizalmat – írja az MTI.


A bizalmatlansági indítvány az ellenzéki Polgári Platform (KO) frakciójának kezdeményezésére került a szejm elé azzal vádolva a kormányfőhelyettest, hogy megosztja a társadalmat és felelős a túlzott rendőri fellépésért az abortusztörvény szigorítása ellen tüntetőkkel szemben. A 71 éves Kaczynski – aki évekkel korábban kormányfő is volt – októberben lett miniszterelnök-helyettes. A belügy-, az igazságügy és a védelmi minisztérium tartozik felügyelete alá.

Az országban rendszeresek a tiltakozások azóta, hogy az alkotmánybíróság október 22-én alkotmányellenesnek nyilvánította a beteg magzatok művi vetélését lehetővé tévő előírást. Az 1993 óta érvényben lévő magzatvédő törvény értelmében akkor megengedett a 12 hétnél fiatalabb magzatok elvetetése, ha a terhesség nemi erőszak következménye. Beteg magzatok esetében, valamint ha az anya élete veszélyben forog, a törvény eddig a terhesség minden fázisában megengedte a művi abortuszt.

Az alkotmánybíróság által alkotmányellenesnek minősített kitételre hivatkozva évente mintegy ezer terhességmegszakítást hajtottak végre többnyire Down-szindrómával diagnosztizált magzatokon. A lengyel abortusztörvény az egyik legszigorúbb Európában. A Lengyelországban zajló tüntetésekről és annak hátteréről itt írtunk részletesebben.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!