Merkel: Keressük a megoldásokat, de a jogállamisági mechanizmus megtartása mellett

2020. december 9. – 11:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyelőre nincs megoldás az EU-s források körüli kérdésekre – mondta Angela Merkel német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag) az MTI híradása szerint. Az EU Tanácsa soros elnöki tisztségét betöltő Németország kormányfője a csütörtökön kezdődő EU-csúcs tervezett témáiról szólva kiemelte, hogy a hétéves keretköltségvetés és a koronavírus-járvány utáni helyreállítást szolgáló alappal kapcsolatban már a júliusi csúcson folytatott „nehéz tárgyalásokon” világos volt, hogy nemcsak az összegek meghatározása, hanem a felhasználásukat jogállami feltételekhez kötő mechanizmus is „probléma”. Magyarország és Lengyelország jelezte, hogy a csomagot a jelenlegi formájában nem tudja elfogadni. Mint mondta,

„Ezért keressük a megoldásokat, hogy miként lehet feloldani ezt a blokádot, természetesen a jogállamisági mechanizmus megtartása mellett. Sajnos, egyelőre nem tudom megmondani, hogy ez sikerül-e”.

Mint kedd este írtuk, a magyar kormányfő szerint jelenleg közelebb van egymáshoz Magyarország és Lengyelország, valamint az EU német soros elnökségének és több más tagállam kormányának az álláspontja, mint néhány héttel vagy nappal ezelőtt. Ennek azonban eléggé ellentmondott az EU soros elnökségét ellátó Németország Európa-ügyi miniszterének nyilatkozata, aki elmondta, hogy minden ellenkező híresztelés ellenére továbbra is 27 tagállamban gondolkodik a német elnökség, vagyis mindenképpen szeretnének megegyezni a két rebellis tagállammal, de úgy, hogy közben határozottan figyelembe veszik az Európai Parlament és a többi 25 tagállam igényeit. Roth szavai szerint azonban

„szó sem lehet arról, amiben Budapesten és Varsóban reménykedtek, azaz a jogállamisággal kapcsolatos rendelet tárgyalását nem lehet újranyitni.”

Arra sem kerülhet sor – amit szintén szeretnének a két vétózó ország vezetői –, hogy időben eltolják a jogállamiság feltételeinek alkalmazását. Roth ugyanis határozottan kijelentette, a rendelet alkalmazhatóságát minél hamarabb meg kell kezdeni. Végül azt is kijelentette, nem lehet külön választani a hétéves költségvetést, a helyreállítási alapot és a jogállamisággal kapcsolatos mechanizmust, ezért egyszerre kell szavazni róla. Erről szóló cikkünket itt tudja tovább olvasni.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!