Házasodni tudni kell: egy orosz üzletember dollármilliárdos lett, miután elvette Putyin feltételezett lányát

2020. december 9. – 15:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy fiatal orosz oligarcha a frigy után hirtelen mesés vagyonra tett szert. Különböző részesedéseket ajánlottak fel neki, meglehetősen nyomott áron.

Megéri Vlagyimir Putyin lányát feleségül venni – írja a Szabad Európa, bár valószínűleg pontosabb úgy fogalmazni, hogy Putyin feltételezett lányát, hiszen hivatalosan az elnök nem ismerte el, hogy Jekatyerina Tyihonova a gyereke lenne.

A férj, vagyis Kiril Samalov mindenesetre a házasság után rendkívül sikeres üzletember lett, mert a cégek sorban álltak, hogy áron alul átadják részvényeiket a fiatal férjnek.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Mint a lap írja, egy oknyomozó csapat kiszivárgott emailek alapján azt állítja, hogy miután Samalov és Tyihonova 2013 februárjában összeházasodtak, Kirill Samalov egy sor ajánlatot kapott, hogy vásárolja be magát a legnagyobb orosz cégekbe.

Az OCCRP tényfeltáró újságírócsapat december 7-én hozta nyilvánosságra, hogy valaki a rendelkezésükre bocsátott egy sor emailt egészen 2003-ig visszamenőleg. Az emailek hitelességét több forrás is megerősítette. A kiszivárgott levelezések betekintést adnak abba, hogy miként tesz mesés vagyonra szert az, aki bekerül Putyin belső köreibe.

Samalov például megvette az egykoron a magyar Mol megszerzésére is törő Szibur petrolkémiai óriáscég 17 százalékát Gennadij Timcsenkótól, Putyin egy közeli szövetségesétől, aki az amerikai szankciók miatt akarta visszavágni a részesedését a vállalatban.

A Szibur nem nyilvános részvénytársaság, így nem lehet megbecsülni a pontos értékét, de ez akár 1,7 milliárd dollár is lehet. Azt nem lehet tudni, hogy Samalovnak honnan lett volna legális forrása a 17 százalékos részesedére, mivel nem rendelkezett olyan fedezettel, ami lehetővé tette volna egy ilyen komoly hitel felvételét.

Samalov több telekommunikációs cégtől is ajánlatot kapott, hogy részvényeket vegyen, ekkor a titkára azt javasolta neki, kérjen kölcsön az olyan „baráti cégektől”, mint a Gazfond, az orosz állami gázvállalat, a Gazprom nyugdíjalapja, amelynek az élén az újdonsült férj bátyja állt.

Samalov és Tyihonova egyébként gyerekkoruk óta ismerik egymást, a vőlegény apja, Nyikolaj Samalov Putyin egyik legközelebbi és legrégebbi barátja. A férj már a frigy előtt is az ország egyik legbefolyásosabb üzletembere volt az apja miatt.

Az OCCRP oknyomozása szerint a fiatal pár nem sajnálta a pénzt, hogy a közös otthonukat berendezzék, a fiatal pár összesen 8 millió eurót, azaz 2,8 milliárd forintot költött a villájuk felújítására és berendezésére.

A szankciók után, az említett Gennadij Timcsenko felajánlotta Samalovnak a VSMPO-Aviszma titániumcég 51 százalékos tulajdonjogát.

Végül 2018-ban személy szerint Kirill Samalov is felkerült az Egyesült Államok szankcionált személyeinek listájára, igaz ekkor már közel öt év házasság után szétmentek Tyihanovával, és a férfi a Szibur-részesedésén is túladott. Samalov a válás után egy Zsana Volkova nevű celebet vett feleségül, aki nem sokkal ezt követően máris egy Brit Virgin-szigeteki cég boldog tulajdonosa lett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!