Először lehet afroamerikai a Pentagon élén

2020. december 9. – 05:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Először lehet afroamerikai védelmi minisztere az Egyesült Államoknak, miután az ország januárban hivatalba lépő elnöke, Joe Biden kedden bejelentette, hogy Lloyd Austin nyugalmazott tábornokot fogja jelölni a Pentagon élére – írta az MTI. A 67 éves Austin kinevezéséhez azonban el kell térni a szabálytól, amely megköveteli, hogy a védelmi miniszternek legalább hét éve távol kell lennie a hadseregtől, biztosítandó a civil felügyeletet. A 67 éves Austin azonban csak négy éve szerelt le. A szabálytól eddig csak két alkalommal tértek el: 1950-ben és legutóbb Trump első védelmi minisztere, James Mattis esetében – írta a Foreign Policy.

Austin felügyelte az amerikai haderőt a Közel-Keleten az előző elnök, Barack Obama hivatali idejében. Négy évtizeden át volt katona, és 2016-ban szerelt le. Várhatóan Austin esetében is eltekintenek a hét évre vonatkozó szabálytól, de a demokrata szenátorok közül Richard Blumental már közölte: minden tisztelete Austiné, de nem fogja támogatni a kikötés mellőzését. Elissa Slotkin demokrata kongresszusi képviselő pedig a hadsereg feletti civil ellenőrzés szándékának megerősítését akarja hallani Biden kormányzatától, mielőtt eldönti, eltekint-e a hétéves kitételtől.

A másik történelmi jelölt jött be

Előzetesen nem Austint tartották befutónak a Pentagon élére, hanem Michèle Flournoy-t, aki az első nő lehetett volna ebben a pozícióban. Az 59 éves politikus – aki több ciklusban töltött be magas tisztséget a Pentagonban – már 2016-ban is várományosa volt a tárcának: ha Hillary Clinton győzött volna az elnökválasztáson, minden bizonnyal meg is kapta volna a kinevezést.

A másik esélyes Jeh Johnson korábbi belbiztonsági miniszter volt. Az ő kinevezése is történelmi lett volna, hiszen szintén afroamerikai.

Hogy Austinra esett a választás, azt sokan Bidennel való korábbi munkakapcsolatára vezetik vissza. Biden alelnöksége idején Austin az Egyesült Államok Központi Parancsnokságát (Centcom) vezette.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!