Elárasztotta a velencei Szent Márk teret a víz, mert nem kapcsolták be a város új zsiliprendszerét

2020. december 8. – 21:52

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden elöntötte a víz a velencei Szent Márk teret, mert a városvezetés nem kapcsolta be a várost védő zsiliprendszert, a Mose-t, írja az MTI.

A Mose idén októberben működött először élesben, ekkor egy dagály ellen vetették be Velence folyamatosan csúszó, milliárdokba kerülő és korrupciós botrányokat kirobbantó mobilgátját, amiről a helyiek nem hitték volna, hogy valaha is elkészül. A gát célja, hogy megvédje a várost a hirtelen áradásoktól, az olyanoktól, mint a keddi.

Az önkormányzat közlése szerint a meteorológusok kedd délelőtt még csak egy 130 centiméter nagyságú árhullámmal számoltak, az időjárási viszonyok hirtelen romlása viszont készületlenül érte a várost. A gátrendszert 48 órával be kell ütemezni, az utóbbi napokban két alkalommal már bekapcsolták, ekkor meg is védte a várost az árvíztől.

Térdig érő víz kedden a velencei Szent Márk téren. – Fotó: Andrea Pattaro / AFP
Térdig érő víz kedden a velencei Szent Márk téren. – Fotó: Andrea Pattaro / AFP

Luigi Brugnaro velencei polgármester hozzátette, a vízszint a váratlanul erős sirokkószél miatt 145 centiméterre emelkedhet. A víz bejutott a Szent Márk-székesegyházba is, az olasz hatóságok azt mondták,

„A helyzet drámai. Ha a vízszint tovább növekszik, a székesegyház belsejében lévő kápolnák is víz alá kerülhetnek”

Az olasz katasztrófavédelem a legmagasabb fokú riasztást adott ki keddre az ország északkeleti részében, illetve Róma térségében és a fővárostól délre eső vidéken is.

A város gátrendszerét, a Mose-t 1980-as években tervezték meg, de csak 2003-ban kezdték el építeni Velencében. A másfél kilométer hosszú szerkezet körül évekig állt a bál, több éves építése alatt háromszor olyan drága lett, illetve pár éve több hivatali személyt, köztük Velence volt polgármesterét is letartóztatták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!