Először működött éles helyzetben Velence évek óta épülő gátrendszere

2020. október 5. – 17:42

Másolás

Vágólapra másolva

Egy dagály ellen vetették be Velence folyamatosan csúszó, milliárdokba kerülő és korrupciós botrányokat kirobbantó mobilgátját, amiről a helyiek már nem hitték volna, hogy valaha is elkészül, írja a CNN.

A Mózes elnevezésű gátat az 1980-as években tervezték meg, de csak 2003-ban kezdték el építeni Velencében. A gát célja az, hogy megóvja a hirtelen árvizektől a várost, az építése azonban nem ment ilyen könnyen: a másfél kilométer hosszú szerkezet több éves munkálatai alatt háromszor olyan drága lett, illetve pár éve több hivatali személyt, köztük Velence volt polgármesterét is letartóztatták a Mózessel kapcsolatos korrupció miatt.

A rendszert először idén júliusban próbálták ki, azaz a tervezett befejezési dátuma után kilenc évvel. Ekkor a zsilipek már működtek, de a projekt vezetői azt mondták, közel másfél év tesztelésre lesz még szükség a véglegesítés előtt. Október 3-án kb. 135 centis dagályt jeleztek előre Velencében, ekkor vetették be először élesben a Mózest, ami sokak meglepetésére működött.

A Mózes gátrendszer.Fotó: Andrea Pattaro / AFP News
A Mózes gátrendszer.Fotó: Andrea Pattaro / AFP News

A CNN több helyit is megszólaltatott a gáttal kapcsolatban, ők főként azt mondták, szkeptikusak voltak azzal kapcsolatban, hogy a Mózes elkészül-e valaha és működni fog-e. Luigi Brugnaro polgármester szerint ez egy történelmi nap volt Velence számára. A Mózes 78 gáteleme már a helyére került, a projekt teljes befejezését 2021-re becsülik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!