Tüntetésekről közvetített, halálbüntetést kap egy ellenzéki újságíró Iránban

2020. december 8. – 12:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Helybenhagyta az iráni legfelsőbb bíróság egy ellenzéki újságíró halálos ítéletét, írja az MTI. Ruhollah Zamot azzal vádolták, hogy írásaival szította a 2017-es országos tüntetéseket, amelyek a gazdasági helyzet romlása miatt robbantak ki.

Zam 2017-ben menekült Franciaországba Iránból, és párizsi emigrációjából jelentetett meg az AmadNews Telegram-csatornáján iráni vezetők számára kínos videókat és írásokat. Bár Iránban próbálják blokkolni a Telegram üzenetküldő alkalmazást, az appot még most is tízmilliók használják országszerte.

A 2017-es tüntetések az élelmiszerárak hirtelen emelkedése miatt törtek ki, és idővel a hangulat nemcsak Hasszán Rohani elnök kormánya, hanem az egész iráni politikai elit ellen fordult. Zam csatornáján gyakran megosztotta a tüntetések időpontjait, és közvetített is róluk írásban és videókkal.

Ruhollah Zam az ellene indított eljárás tárgyalásán 2020. június 30-ánFotó: Ali Shirband / Mizar News Agency / AFP
Ruhollah Zam az ellene indított eljárás tárgyalásán 2020. június 30-ánFotó: Ali Shirband / Mizar News Agency / AFP

2019 őszén az Iszlám Forradalmi Gárda egy „bonyolult művelet” során elfogta, az Al Jazeera szerint Irakban. Hazatoloncolták, letartóztatták Irán destabilizálásának a vádjával, majd idén júniusban ítélte halálra a forradalmi bíróság – ezt az ítéletet fellebbezte meg Zam. Az újságíró tagadta, hogy erőszakra és zavargásokra ösztönözte volna a követőit, ő ugyanis csak médiamunkásként dolgozott.

A legfelsőbb bíróság döntését Gulamhosszein Eszmaili, az igazságügyi minisztérium szóvivője jelentette be kedden. Hozzátette, hogy Zamnak az iráni törvények értelmében joga van fellebbezni az ítélet ellen a legfelsőbb bíróság elnökénél, aki még elrendelheti az újratárgyalást.

>>> A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!