Erőt demonstrált négy ország a Földközi-tengeren

2020. december 08. – 06:20

Erőt demonstrált négy ország a Földközi-tengeren
Az Európa legdélebbi pontját jelző faragott szék a Tripiti-foknál, a görögországi Krétától 36 km-re délre, a Földközi-tengerben található Gávdosz szigetén. Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Jánisz Koleszidisz

Másolás

Vágólapra másolva

Közös légi és vízi hadgyakorlatot tartott a Földközi-tengeren Görögország, Ciprus, Franciaország és Olaszország. Erről az MTI számolt be a ciprusi védelmi minisztérium tájékoztatása alapján. A közlés szerint a manőverek még vasárnap voltak, pontos helyüket nem fedték fel.

„A négy ország elkötelezett a nemzetközi vizeken folyó hajózás szabadsága és a nemzetközi tengerjog tiszteletben tartása mellett” – írták.

A földközi-tengeri gáz- és olajlelőhelyek kiaknázása miatt hónapok óta elmérgesedett vita folyik Görögország és Törökország között. A Ciprus körüli tengerfenéken felfedezett hatalmas földgázmezők a közelmúltban még inkább kiélezték a feszültséget. Mindkét fél magának követeli a jogot ahhoz, hogy energiaforrások után kutasson és próbafúrásokat végezzen a térség ugyanazon részén. Ankara 2018 őszétől kezdve indította útnak kutató- és fúróhajóit a vitatott területekre, amit Görögország mellett Ciprus is szuverenitása megsértésének tekintett.

A feszültség miatt a görög kormány szeptember óta átfogó fegyverkezési programot indított el. Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök kabinetje korábban közölte, hogy 18 francia gyártmányú Rafale típusú harci repülőgépet, és Németországtól négy új fregattot szerez be. További négy fregattot pedig felújítanak. A kormányzati közlés szerint megnövelik a légvédelmi rakéták, torpedók és más lőszerek készletét is. Az Egyesült Államoktól 24 darab F-35-ös harci repülőgépet akarnak vásárolni.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!