Venezuelában parlamenti választásokat tartanak

2020. december 6. – 15:00

Másolás

Vágólapra másolva

A nagyobb ellenzéki pártok bojkottja mellett vasárnap megkezdődött Venezuelában a parlamenti választás, melyen több mint 20 millió szavazásra jogosult választópolgár adhatja le voksát, írja az MTI.

A választás eredményeképpen várhatóan az ellenzék kezéből a Nicolás Maduro elnök vezette Szocialista Párthoz kerül a törvényhozás feletti ellenőrzés is.

A venezuelai belpolitikai válság tavaly januárban azt követően vált még súlyosabbá, hogy Juan Guaidó – akinek parlamenti elnöki tisztségét a Maduro-kormányzathoz hű legfelsőbb bíróság korábban megvonta – Venezuela ideiglenes elnökének kiáltotta ki magát. Azóta az Egyesült Államokkal az élen számos nyugati és térségbéli ország elismerte őt ebben a tisztségében mindaddig, amíg szabad választásokat nem tartanak. Maduro ennek ellenére meg tudta őrizni a hatalmát, nem utolsósorban a venezuelai hadsereg és kulcsfontosságú szövetségesei, köztük Kína, Oroszország, Kuba és Törökország támogatásának köszönhetően.

Maduro azt ígérte, lemond, ha az ellenzék nyerné a választást. Elemzők szerint ez is azt mutatja, hogy az államfő teljesen biztos a győzelmében.

Venezuelában a parlament az egyetlen olyan testület, amelyet az ellenzék ellenőriz. Vele párhuzamosan működött az alkotmányozó gyűlés, amelyet Maduro hozott létre 2017-ben, és kizárólag az ő hívei vesznek benne részt azzal a céllal, hogy az ellenzéki tömegtüntetések hatására kidolgozzák az alaptörvény módosítását. Maduro ígérete szerint az alkotmányozó gyűlést a parlamenti választások után feloszlatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!