Lankadó érdeklődés mellett zajlik a tömeges tesztelés Ausztriában

2020. december 6. – 14:32

frissítve

Lankadó érdeklődés mellett zajlik a tömeges tesztelés Ausztriában
Koronavírus-vizsgálatot végeznek védőfelszerelést viselő katonák Bécsben 2020. december 4-én, amikor megkezdődött a tömeges tesztelés az osztrák fővárosban. Fotó: MTI/AP/Ronald Zak

Másolás

Vágólapra másolva

Harmadik napja tart Ausztriában a koronavírus-járvány megfékezését célzó önkéntes tömeges tesztelés, de a kezdeti érdeklődés vasárnapra szemlátomást alábbhagyott, már szombaton is jóval kevesebben mentek a tesztállomásokra, mint az első napon, írja az MTI.

Bécsben három kijelölt helyszínen végzik a tesztelést mérsékelt érdeklődés mellett.

Szombaton csak 21 329-en jelentek meg a szűréseken, miközben a szűrőállomások napi kapacitását 150 ezer főre tervezték.

Az alacsony részvétel Peter Hacker egészségügyi tanácsost is meglepte, úgy véli, a novemberben elvégzett több mint kétszázezer teszt lehet az oka a mostani visszafogott részvételnek. Bécsben eddig 112 pozitív esetet találtak.

Tirolban a vasárnap kezdődött rendkívüli hóesés és ítéletidő nehezíti a tesztelés lebonyolítását, ezért Elmar Rizzoli, a tesztelési kampány vezetője azt javasolta, a szűréseket napolják el december 8-ra. A tartományban két nap alatt a tesztelésen eddig megjelentek száma elérte a 156 ezret, de ez még mindig csak 22,65 százalékos részvételt jelent a lakosság számához képest. Az első gyorsteszt Tirolban 417 főnél mutatott pozitív eredményt, ami 0,27 százalékos fertőzöttségi rátát jelent.

Sebastian Kurz osztrák kancellár közben azt mondta, hogy a teljes zárlatot követő, hétfőtől életbe lépő enyhítések idején is be kell tartani a járványügyi óvintézkedések. A kormányfő fegyelmezettséget vár el a lakosságtól, hogy folytatódjon a fertőzések csökkenő tendenciája. A teljes zárlatnak köszönhetően a napi új megbetegedések száma Ausztriában a hatezer körüli esetszámról a felére, háromezerre csökkent. A reprodukciós rátát – amely azt mutatja, egy fertőzött hány embernek adja tovább a vírust – 1,13-ról 0,83-ra sikerült visszaszorítani az intézkedésekkel.

Kurz még egyszer kérte a polgárokat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a tömeges tesztelésen. „A 15 perces gyorsteszt elvégzése hetekkel is lerövidítheti a lezárásokat” – fogalmazott a kormányfő.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 2741 embernél igazolták a vírusfertőzést, és a Covid-19 szövődményeibe 83-an haltak bele. Magyarországon az elmúlt napon ennél jóval többen, 162-en haltak meg.

Amint grafikonunkon látszik, az aktív fertőzöttek lakosságarányos számában Ausztria egy ideig együtt mozgott Magyarországgal. Azonban az osztrákoknál november közepén stagnálás következett, nagyjából 100 ezer főre eső 850 aktív fertőzött körül, majd rá egy hétre csökkenni is kezdett. Az érték Ausztriában most 519, nálunk több, mint a 3,5-szerese, ráadásul a fertőzés még felszálló ágban van.

>>A Telex legfrissebb híreit itt találja.<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!