Trump kivonja az amerikai katonákat Szomáliából, az országban megerősödhetnek a dzsihadisták

2020. december 5. – 07:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok kivonja csaknem az összes katonáját Szomáliából január 15-től – közölte az amerikai védelmi minisztérium. A tárca szerint Donald Trump elnök rendelte el az afrikai országban állomásozó mintegy hétszáz katona legnagyobb részének kivonását. Egyes egységeket a kelet-afrikai régió más térségeibe vezényelnek át – írta az MTI.

Közleményében a Pentagon hangsúlyozta, hogy ez a lépés nem jelent elmozdulást az eddigi amerikai politikától a térségben, és a továbbiakban is fenntartják a szükséges katonai képességeket a célzott terrorellenes műveletekhez.

Az USA Szomáliában állomásozó katonáinak az a feladatuk, hogy segítsék a helyi erőket az al-Káida terrorszervezethez kötődő al-Shabaab dzsihadista csoport elleni harcban. Az al-Shabaab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió (AU) békefenntartóit az országból, és megdöntse a Nyugat támogatását élvező kormányt. A Szomália déli és középső részét uraló dzsihadisták rendszeresen hajtanak végre támadásokat kormányzati, katonai vagy akár civil célpontok ellen.

A Reuters szerint lehetséges, hogy Christopher Miller nemrég kinevezett ügyvivő amerikai védelmi miniszter a teljes kivonulás helyett inkább azt fogja támogatni, hogy minimálisra csökkentsék az amerikai csapatok jelenlétét az országban. A terv bírálói szerint egy ilyen radikális változás jelentős kockázatot rejt magában.

Ahmed Abdullahi Sheikh ezredes, a Danab szomáliai különleges erők parancsnoka szerint a csapatkivonás nem lenne összhangban a szomáliai terrorfenyegetettség szintjével, és aláásná az Egyesült Államokba vetett bizalmat. Sheikh szerint egy gyors csapatkivonás az al-Shabaab térnyerésével járna – írtuk korábbi cikkünkben.

Trump nemrég csapatkivonást rendelt el Afganisztánból és Irakból is; a lépés ellen tiltakozott a NATO főtitkára és republikánus vezetők is óva intették a január 20-ig hivatalban lévő elnököt.

Legfrissebb híreinket itt olvashatja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!