Átalakítja Ferenc pápa a Vatikán pénzügyi hivatalát, cél a nagyobb átláthatóság és ellenőrizhetőség

2020. december 5. – 17:44

Másolás

Vágólapra másolva

Új nevet kap a Vatikán Pénzügyi Információs Hatóság (AIF), Felügyeleti és Pénzügyi Információs Hatóság (ASIF) lesz belőle. A módosítás átalakítja a hatóság funkcióját és rendszerét is, a szabályt szombaton írta alá Ferenc pápa, írja a Vatican News.

Korábban írtunk arról, hogy az eurószázmilliókkal zsonglőrködő Becciu bíboros ügye, a Vatikán egyik legnagyobb pénzügyi botránya nagyban érintette az AIF körét is. A pápa kétszer is leváltotta a hivatal közel teljes körét, a Ferenc pápa által korábban vezetőnek kinevezett Tomasso di Ruzzát pedig idén menesztette az egyházfő, ugyanis igazgatóként Ruzza jegyezte aláírásával az államtitkárság minden pénzügyi lépését: így tudomása lehetett a szeptember végén lemondott Becciu bíboros pénzmosásairól és sikkasztásairól is.

A Telex legfrissebb híreiért ide kattintson

A botrány kapcsán már többször is jelezte Ferenc pápa, hogy változtatásokat fog bevezetni a Vatikán pénzügyeinek átláthatósága kapcsán. Az AIF jelenlegi elnöke, Carmelo Barbagallo azt mondta, a „felügyeleti” szó integrálása „nemcsak névváltoztatást takar”, hanem lehetővé teszi a Hatóság „összehangolását a számára ténylegesen kijelölt feladatokkal”. A Vatikán közleménye szerint az új szabály

„célja a nagyobb átláthatóság és az ellenőrzés megerősítése a gazdasági-pénzügyi területen.”

A „felügyeleti” szó magában foglalja, hogy az AIF feladata lesz a pénzzel foglalkozó intézmények, például a Vatikán bankjának (IOR) ellenőrzése. A közlemény szerint az ASIF belső felépítése is ellenőrizhetőbbé alakul át, illetve a szabályzat részeként az ASIF-nak át kell mennie majd a CIVA-n is. Utóbbi egy független értékelő bizottság, amely egyébként a Római Kúriába végzi a laikus (nem egyházi) személyzet toborzását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!