Átmenetileg megtorpedózták Trump németországi csapatkivonási terveit

2020. december 4. – 17:32

Másolás

Vágólapra másolva

Azt eddig is tudni lehetett, hogy még a republikánusok között sem aratott osztatlan sikert Donald Trump amerikai elnök azon terve, mely szerint több ezer katonát vonna ki Németországból, az amerikai védelmi költségvetés csütörtökön nyilvánosságra került tervezetéből pedig kiderült, hogy az amerikai kongresszus átmenetileg megtorpedózta a kísérletet – írja az MTI.

Trump korábban többször bírálta Németországot, mert álláspontja szerint Berlin nem fordít elég pénzt védelmi célokra, az időközben elbocsájtott Mark Esper amerikai védelmi miniszter pedig júliusban közölte, hogy összesen 11 900 amerikai katonát vonnak ki Németországból. Az amerikai elnök terveit hevesen bírálta az amerikai hadsereg, és több republikánus sem volt elragadtatva az ötlettől, így nem meglepő, hogy sikerült megállapodniuk az akció megakadályozásáról a demokratákkal. A jogszabály szerint egyébként az amerikai védelmi miniszternek jelentésben kell kifejtenie a kongresszus előtt, hogy egy ilyen lépés mennyiben szolgálja az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeit, ha pedig az érvei elég meggyőzőek, legkorábban 120 nappal ezt követően lehetne a Németországban állomásozó amerikai kontingens létszámát a jelenlegi 34 500 fő alá csökkenteni.

Berlin megkönnyebbüléssel fogadta a csütörtöki értesülést, közlésük szerint természetesen örülnek annak, hogy látszólag egyetértés van a republikánusok és a demokraták között Washingtonban abban, hogy mindezt még egyszer meg kell vitatni. Markus Söder bajor miniszterelnök, akinek tartományát rendkívüli mértékben érintené az amerikai csapatkivonás, szintén üdvözölte a fejleményt, mint mondta, a csapatkivonás stratégiai hiba lenne és ártana a NATO keretében folytatott együttműködésnek. Az amerikai védelmi költségvetés tervezete alapján a kongresszus erős NATO-partnerként továbbra is nagy becsben tartja Németországot, az ott állomásozó amerikai katonák jelenléte pedig fontos elrettentésül szolgál Oroszország európai expanziós törekvéseivel szemben.

Trump korábban azzal fenyegetőzött, hogy megvétózza a védelmi költségvetést, igaz nem a csapatkivonás akadályozása, hanem a közösségi médiumok szabályozása körül kialakult vita miatt. Az amerikai törvényhozás kétharmados többséggel tudja felülbírálni az elnöki vétót. A védelmi büdzsét a kongresszus még az év vége előtt akarja elfogadni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!