Több száz etióp zsidót evakuáltak Izraelbe

2020. december 3. – 18:18

Több száz etióp zsidót evakuáltak Izraelbe
Vörös szőnyegen vonulnak az evakuáltak, akik egy családegyesítési program részeként jutottak el Izraelbe – Fotó: Sebastian Scheiner / AP / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

316 etiópiai zsidót reptettek Izraelbe egy nagy átköltöztető művelet részeként – írja a BBC. Az utasok olyan etiópiai zsidók rokonai, akiket egy titkos akció keretein belül, évtizedekkel ezelőtt evakuáltak Izraelbe. Évek óta tranzittáborokban éltek Etiópiában arra várva, hogy megkapják a beutazási engedélyt.

A Falash Mura egy olyan etiópiai zsidó közösség, aminek tagjainak felmenői a 19. század vége felé – gyakran kényszer hatására – áttértek a keresztény hitre. AZ elmúlt évtizedekben visszatértek a zsidó vallásra, és annak megfelelően élik az életüket.

Ennek ellenére emiatt a sok évtizedes vallási bizonytalanság miatt nem kapják meg automatikusan az izraeli állampolgárságot, mert a felmenői vérvonaluk nem felel meg a törvényi kritériumoknak.

Az Falash Mura evakuálása már évek óta kényes kérdés az izraeli politikában. A kormány 2015-ben azt ígérte, hogy a 2020 végére a teljes közösséget evakuálják, de a 16 600 jelentkezőből eddig csak 2000-en költöztek át Izraelbe. A kormány pénteken újabb 100 beutazóra számít, január végéig pedig 1700-ra.

A beutazók a reptéren kapják meg az izraeli papírjaikat – Fotó: Atef Szafadi / EPI / MTI
A beutazók a reptéren kapják meg az izraeli papírjaikat – Fotó: Atef Szafadi / EPI / MTI

Az Etiópiában zajló harcok miatt újra sürgetővé vált a kérdés megoldása, ugyanis az utazásra váró zsidók jelentős része Gondarban van elszállásolva, amit elértek a csatározások.

A már Izraelbe költözött etiópiai zsidók integrációja eddig nem ment zökkenőmentesen. A BBC szerint aránytalanul sokan munkanélküliek és élnek szegénységben közülük, és gyakran éri őket diszkrimináció. Ezek mellett az elmúlt években úgy tűnik, némileg javult a helyzet. A Falash Mura tagjainak Izraelbe röptetését Pnina Tamano-Shata bevándorlási miniszter felügyeli, aki maga is Etiópiában született, 1984-ben röptették át Izraelbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!