Elhasználódott halászhálók helyett egy Enigmába botlottak a Balti-tenger mélyén

2020. december 03. – 20:13

frissítve

Elhasználódott halászhálók helyett egy Enigmába botlottak a Balti-tenger mélyén
Fotó: Reuters / Christian Howe

Másolás

Vágólapra másolva

Elhasználódott halászhálók után kutató német búvárok egy ritka második világháborús Enigma német kódológépre bukkantak a Balti-tengerben, írja a Reuters.

Először azt hitték, hogy egy halászhálóba csavarodott írógépet fedeztek fel a Gelting-öböl mélyén, de Florian Huber régész gyorsan rájött az eszköz történelmi jelentőségére. „Sok érdekes és furcsa felfedezést tettem az elmúlt 20 évben. De soha nem gondoltam volna, hogy egy napon egy legendás Enigma gépet találunk” – mondta Huber.

A náci hadsereg az Enigmákat használta titkos üzenetek küldésére és fogadására a második világháborúban, de brit kódfejtők feltörték a kódot, segítve a szövetségeseket, hogy fölénybe kerüljenek az Atlanti-óceán ellenőrzéséért vívott küzdelemben, írja az MTI. A német hadvezetés által feltörhetetlennek hitt Enigma-kódot megfejtő brit csoportot Alan Turing matematikus vezette a Bletchley Park-i kódfejtő központban.

A háború vége előtt nem sokkal 50 német tengeralattjáró legénysége azt a parancsot kapta, hogy süllyesszék el hajóikat a dán határhoz közeli Gelting-öbölben, hogy azok ne kerülhessenek a szövetséges erők kezeibe. A kódológépek megsemmisítése is a parancs része volt.

„Gyanítjuk, hogy ez az Enigma ekkor esett ki az egyik hajóból” – mondta Huber, a kieli székhelyű, víz alatti kutatásokat végző Submaris cég képviselője. A németek több mint 200 tengeralattjárót süllyesztettek el az Atlanti-óceán északi részén és a Balti-tengeren a háború végén.

Az írógéphez hasonlító Enigma gépet 1918-ban találta fel Arthur Scherbius német elektrotechnikus, katonai célokra 1926-tól kezdték használni. Több százezret gyártottak belőle Németországban, de csak néhány száz maradt fenn. Árveréseken több tízezer euróért cserélnek gazdát.

Legutóbb júniusban a bécsi Dorotheum aukciósház árverésén a becsült ár mintegy négyszereséért, 117 800 euróért (40,6 millió forintért) kelt el egy ilyen gép.

A Balti-tengerben talált Enigmát a schleswigi régészeti múzeumnak adják.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>