Trump lefújná a georgiai szenátusi pótválasztást

2020. december 2. – 08:32

frissítve

Trump lefújná a georgiai szenátusi pótválasztást
Brad Raffensperger, Georgia állam republikánus államminisztere bejelenti az újraszámlálás eredményét Fotó: Brynn Anderson MTI-AP

Másolás

Vágólapra másolva

A rendkívül szoros elnökválasztási eredmény után Trump különböző jogi eljárásokat kezdeményezett, most a georgiai kormányzóhoz fordult javaslataival.

Donald Trump továbbra is minden lehetséges módon azt hangoztatja híveinek, hogy november 3-án, az amerikai elnökválasztáson tömeges csalások történtek. Talán hiszi is, de mindenképpen ez szükséges számára, hogy tartsa a szavazóiban a reményt és így azok továbbra is adakozzanak, mert az elnök alaposan túlköltekezett a kampány során.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Legfrissebb Twitter-üzenetében az elnök Georgia állam kormányzójának írt:

„Csinálj valamit, Brian Kemp! Hagytad, hogy az államodat becsapják. Ellenőriznünk kell az aláírásokat, és meg kell számolnunk a borítékokat és a szavazólapokat! És aztán le kell fújni a választásokat, nem lesz rájuk szükség.”

Mindezzel arra utal, hogy január 5-én két szenátusi pótválasztást tartanak Georgiában, mert egyetlen jelölt sem szerezte meg a szavazatok legalább 50 százalékát a november 3-i választásokon. Ezeken a választásokon múlik majd a többség sorsa a szövetségi törvényhozás felsőházában – írja az MTI.

Georgia államban Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzött, de Trump nem fogadta el az eredményt, az újraszámlálás szerint is Biden győzött, de Trump azt sem fogadta el.

Erre másodszor is lehetőséget kapott, mert a szavazatkülönbség fél százalék alatt volt. Az ezt bejelentő közleményből kiderült: az újraszámlálást még szombaton az esti órákban, azt követően kérték, hogy Kemp a szavazatok hitelesítése után formálisan is aláírta, hogy az állam 16 elektora – az eredményeknek megfelelően – a demokrata párti elnökjelöltet támogatja.

Donald Trump némileg egyedül maradt georgiai harcával, mert Brad Raffensperger, Georgia republikánus párti államminisztere is leszögezte, nincs bizonyíték arra, hogy a választásokon tömeges csalások történtek volna.

Ettől függetlenül Trump több államban is folytatja a pereskedést, melyekben vitatja a voksolás eredményét választási szabálytalanságokra hivatkozva. A keresetek eddig nem jártak sikerrel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!