Orbánnak nem volt muszáj hangosan támogatnia Trumpot, állítja a korábbi washingtoni nagykövet

2020. december 1. – 13:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Donald Trump elnöksége lehet, hogy Orbán Viktornak jó volt, de Magyarországnak nem volt az, mivel „Kína provinciája lettünk”, és a szoros orosz–magyar barátsággal is gondjuk van, hazánk lecsúszott szövetségesként Amerika szemében – mondta Simonyi András egykori washingtoni nagykövet a 24.hu-nak adott interjújában.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Simonyi, aki 2002 és 2007 között volt Magyarország washingtoni nagykövete, 2012 óta pedig a transzatlanti kapcsolatokkal foglalkozó központ ügyvezető igazgatója a Johns Hopkins Egyetemen, azt mondta:

„Az, hogy Orbán egy bajkeverő és gyengíteni akarja az EU-t, nem volt Donald Trump ellenére, de senki ne gondolja, hogy itt mély barátságról lett volna szó. Trumpnak nincsenek barátai, még Amerikában sem.”

A korábbi nagykövet szerint teljesen mindegy, hogy ki van hatalmon Magyarországon, az USA-val muszáj lenne szoros kapcsolatot fenntartani, mert „a nyugati világ vezetője, ha tetszik, ha nem, Amerika”. Simonyi arról is beszélt, hogy szerinte Orbánnak nem lett volna muszáj az idei választási kampányban Trump hangos támogatójának lennie, akár „csöndben is maradhatott volna”. A magyar diplomata azt állítja:

„Mike Pompeo külügyminiszternek nagyon rossz véleménye volt a magyar kormányról és a magyar külpolitikát csinálókról.”

Simonyi az interjúban beszélt többek között arról is, hogy milyennek látta Pompeo külügyminiszteri teljesítményét, és hogy milyen egy zenekarban játszani Antony Blinkennel az USA magyar származású, leendő külügyminiszterével.

A teljes interjút itt lehet elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!