Annyira összeégett egy hatalmas amerikai hadihajó, hogy inkább leselejtezik

2020. december 1. – 14:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai haditengerészet úgy döntött, hogy leszereli és leselejtezi az 1998-ban üzembe helyezett USS Bonhomme Richard hadihajót, mert annyira összeégett, hogy egy kárfelmérés szerint dollármilliárdokba kerülne a helyreállítása, írja a CNN.

A hajón júliusban a San Diego-i kikötőben átalakításokat végeztek, hogy az új F-35B vadászgépeket is tudja fogadni. Ekkor azonban hatalmas tűz ütött ki a fedélzeten, amit csak négy nap után sikerült eloltani. Ez a CBS videója az oltásról:

A haditengerészet illetékesei szerint 2,5-3,2 milliárd dollárra tehető a helyreállítás költsége, a munkálatok 5-7 évig tartanának, ugyanis a hajó alkatrészeinek mintegy 60 százalékát ki kellene cserélni. Egy teljesen új hadihajó 4 milliárd dollárba kerül.

Fotó: az Egyesült Államok csendes-óceáni flottája / Sputnik via AFP
Fotó: az Egyesült Államok csendes-óceáni flottája / Sputnik via AFP

Miután felmérték a költségeket, a haditengerészet közölte: nem éri meg helyreállítani a hajót. Többféle átalakítási lehetőséget megvizsgáltak, felmerült például, hogy kórházi hajóvá alakítják, de ez is egymilliárd dollárba kerülne, többe, mint egy új kórházi hajó.

Ezért döntöttek végül a selejtezés mellett, ami mindössze 30 millió dollárba kerül, és várhatóan 9-12 hónapig tart majd.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!