Gyerekgyilkos ausztrál katona kamufotóját posztolta a kínai külügyminisztérium

2020. november 30. – 06:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bocsánatkérést követelt Pekingtől hétfőn az ausztrál miniszterelnök azt követően, hogy a kínai külügyminisztérium szóvivője egy olyan képet tett fel a Twitterre, amelyen egy ausztrál katona kést szorít egy afgán gyerek torkához – írta az MTI.

Scott Morrison újságírók előtt kijelentette, hogy a fénykép hamis, és sürgette Pekinget, hogy azonnal távolítsa azt el a közösségi oldalról.

„A kínai kormánynak mélységesen szégyellnie kéne magát miatta” – tette hozzá Csao Li-csien tweetjére utalva, amelyben a szóvivő a kép fölé azt írta, mélységesen felháborítja, hogy ausztrál katonák afgán civileket és foglyokat gyilkoltak le. „Kétségtelenül vannak feszültségek Kína és Ausztrália közt, de nem így kell őket kezelni” – mondta a kormányfő.

Marise Payne ausztrál külügyminiszter szintén felháborodását fejezte ki, kiemelve, hogy a közösségi médiában felbukkant, ilyen mértékű félrevezető információval még nem találkozott a pályafutása során.

Az ABC ausztrál műsorszóró társaság honlapján idézi az ellenzéki Munkáspárt vezetőjét, Anthony Albanese-t is, aki leszögezte: egyetért a miniszterelnökkel.

Ausztrália még 2016-ban indított vizsgálatot az Afganisztánban szolgálatot teljesítő különleges erők 2005 és 2016 közötti viselt dolgai ügyében, miután a helyi médiában olyan vádak jelentek meg, melyek szerint katonáik több incidensben fegyvertelen férfiakat és gyermekeket öltek meg. Egy múlt héten nyilvánosságra hozott független jelentés nyomán Angus John Campbell tábornok, az ausztrál fegyveres erők parancsnoka novemberben már kijelentette: a vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a különleges feladatokra kiképzett SASR alakulat (Special Air Service Regiment) 25 katonája afganisztáni bevetéseik során megölt foglyokat, parasztokat és más civileket is 2009 és 2013 között. Az információk alapján 23 incidens során 39 embert ölt meg az Ausztrál Különleges Erők 25 tagja, mindenekelőtt a SASR kötelékéből.

Ausztrália 2002-ben csatlakozott az amerikai haderő afganisztáni hadműveleteihez az Egyesült Államok megbízható szövetségeseként. Legalább 26 ezer ausztrál katona szolgált az ázsiai országban 2001 és 2014 között. Jelentések szerint ez idő alatt 41 ausztrál katona vesztette életét, és több mint 260 sebesült meg.

A Telex legfrissebb híreit itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!