Bozóttüzek pusztítanak Ausztrália világörökségi helyszínén

2020. november 30. – 23:26

Másolás

Vágólapra másolva

Az ausztrál tűzoltók hatalmas bozóttüzek ellen küzdenek az ország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontján, a Fraser-szigeten, Brisbane-től 300 kilométerre. A tűz már hat hete tombol az UNESCO világörökség részét képező szigeten, pusztítva annak egyedülálló növényzetét, írja a BBC.

Pénteken a tűz már olyan kiterjedt volt, hogy a legnagyobb üdülőhelyeket kiürítették, és megtiltották az utazást a szigetre. A Queensland állam keleti partjainál, Brisbane-től északra fekvő 176 ezer hektáros szigeten attól tartanak, hogy a magas hőmérséklet – az előrejelzések szerint a következő napokban akár 34 Celsius-fok is lehet a térségben – tovább fokozza a lángokat. Az oltást az is nehezíti, hogy a tűzoltók nehezen férnek hozzá a sziget távoli, északi részén tomboló bozóttűzhöz.

A hatóságok szerint a tűz két fronton ég, és az egész szigetet füst borítja. „A sziget száraz növényzete rendkívül könnyen gyullad meg” – mondta az oltást vezető James Haig. A Queensland-i Tűzoltó és Sürgősségi Szolgálat közlése szerint több mint harminc tűzoltó oltja a lángokat, és repülőgépről már százezer liter tengervizet zúdítottak a lángokra, amelyek nagyjából 74 ezer hektáron pusztíttattok eddig.

Bozóttűz a Fraser-szigeten 2020. november 28-án – Fotó: HANDOUT / QUEENSLAND FIRE AND EMERGENCY SERVICES / AFP
Bozóttűz a Fraser-szigeten 2020. november 28-án – Fotó: HANDOUT / QUEENSLAND FIRE AND EMERGENCY SERVICES / AFP

Ausztrália más részein is pusztítanak a bozóttüzek, Új-Dél-Walesben kánikula van, több városban is melegrekordok dőltek meg. Vasárnap mintegy hatvan erdőtüzet jelentettek az államból. A hétfői adatok szerint továbbra is súlyos a helyzet, aminek a hőség mellett az erős szél is oka, írja az MTI.

Ezek az első erdőtüzek Ausztráliában tavaly nyár óta, amikor fél Franciaországnak megfelelő terület égett le az országban, harminchárman életüket vesztették és tízezrek kényszerültek elhagyni otthonukat. Az erdő és bozóttüzek következtében csaknem hárommillió állat pusztult el vagy menekült el, a katasztrófa hétmilliárd dollárnyi kárt okozott a gazdaságnak.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!