A georgiai republikánusok Trump kérésére sem érvénytelenítik a választási eredményt

2020. november 30. – 21:33

Másolás

Vágólapra másolva

Georgia állam kormányzója és államtitkára is visszautasítja Donald Trump kérését, hogy érvénytelenítsék az amerikai választás eredményét. A CNN írja, hogy ez azért is különösen kellemetlen Trumpnak, mert Brian Kemp kormányzó és Brad Raffensperger államtitkár is a republikánus párt politikusai.

Az amerikai választások első eredményei óta Donald Trump mindenféle bizonyíték nélkül folyamatosan csalással vádolja a választást, Georgiában például mindössze 12 ezer voks különbség volt közte, és a következő amerikai elnök, a demokrata Joe Biden között. A kormányzót egyébként a törvény is tiltja, hogy beavatkozzon a választási folyamatokba, ahogy az államtitkárnak sincs jogosultsága felülírni a választási eredményt. Raffensperger hétfőn még arról is beszélt, hogy elítéli azt a dezinformációs hadjáratot, amelyet Trump és republikánus szövetségesei folytatnak az amerikai választások tisztaságával kapcsolatban. Az államtitkár szerint ezekkel az álhírekkel nem csak Trump követőit vezetik meg, hanem magát az amerikai elnököt is.

Szerinte ahogy lezárul a georgiai szavazatok újraszámlálása, mindenki megbizonyosodhat arról, hogy tiszta volt az amerikai választás. Erre valószínűleg szerda éjszaka kerülhet sor, de közben több mint 250 bejelentett ügyet vizsgálnak választási furcsaságokkal kapcsolatban.

Trump nem is viselte jól a visszautasítást. Kempet szerencsétlennek nevezte, és felszólította, hogy bírálja felül Raffensbergert, illetve a Fox Newsban szégyenkezett amiatt, hogy annak idején kiállt a kormányzó mellett. Raffenspergert pedig előző héten szimplán csak az emberek ellenségének hívta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!