A hóesés sem fogja vissza a minszki tüntetéseket

2020. november 29. – 17:39

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét ezrek tüntettek vasárnap Fehéroroszországban Aljakszandr Lukasenka elnök ellen, a biztonsági erők több mint 120 tiltakozót őrizetbe vettek, jelentette az MTI.

A fővárosban a tüntetők lakónegyedekben gyülekeztek, hogy a fehér-piros-fehér történelmi zászlók alatt a korábbi nagy menet helyett kisebb csoportokban a belvárosba vonuljanak. A helyi média szerint mintegy húsz, a Nasa Niva független hírportál szerint 60 gyülekezőhely volt Minszk különböző negyedeiben a 0 Celsius-fokhoz közeli téli hidegben és hóesésben.

A Vjaszna (Tavasz) jogvédő szervezet 123 ember nevét tette közzé, akiket őrizetbe vettek. A Telegram üzenetküldő portál szerint több tüntetőt mikrobuszokba tuszkoltak a biztonságiak. A rendőrök követték a tiltakozókat a lakónegyedekben a házak udvarába és könnygázt vetettek be a tüntetők ellen.

Rendőri egységek Minszkben, tüntetőket üldöznek Fotó: AFP/Stringer
Rendőri egységek Minszkben, tüntetőket üldöznek Fotó: AFP/Stringer

Hasonló tüntetéseket tartottak Fehéroroszország más városaiban is, egyebek között Bresztben, Vicebszkben és Hrodnában. Mint a korábbi vasárnapokon, több száz rendfenntartó járőrözött a fővárosban. A belváros nagy részét a biztonsági erők kordonokkal zárták le. Hat metróállomást bezártak és szünetelt a mobilinternet-szolgálatás. Egyes elővárosokban kikapcsolták az áramszolgáltatást.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta van belpolitikai válság. Az országot 26 éve irányító, 66 éves Aljakszandr Lukasenkát hirdették ki hivatalosan elnöknek a szavazatok 80,1 százalékával. Az azóta tartó hétvégi tüntetéseken többször százezren is részt vettek, ami rekordnak számít az 1991 óta független volt szovjet tagköztársaságban. A tüntetések kezdete óta legalább négy ember meghalt a megmozdulásokon, illetve a kihallgatásokon. Az utóbbi időben csökkent a tüntetők száma, a hatalom pedig elutasít mindenféle engedményt.

Az Európai Unió nem ismeri el Lukasenkát elnöknek, az ellenzék pedig a választáson hivatalosan a második helyen végzett Szvjatlana Cihanouszkaját tekinti győztesnek. A Litvániába menekült Cihanouszkaja videoüzenetében hajtott fejet a tiltakozók előtt, akik – mint mondta – hűségesek maradtak önmagukhoz a rettenetes erőszak és embertelenség ellenére is.

A bebörtönzött Marija Kalesznyikava ellenzéki vezető a Der Spiegel című német hírmagazinnal ügyvédje által elküldött nyilatkozatában közölte, hogy aggódik a fehérorosz nép jóléte miatt. „A hatalomhoz való semmilyen ragaszkodás sem indokolhat ilyen példa nélküli erőszakot. Békés tüntetőket vertek, kínoztak, sebesítettek és öltek meg. Rendőrállamban élünk” – jelentette ki.

Október elején Minszkben jártunk, ezt a riportot akkor írtuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!