Disznóbél dobálásával zavarták meg a tajvani miniszterelnököt

2020. november 27. – 10:07

Disznóbél dobálásával zavarták meg a tajvani miniszterelnököt
Fotó: Ann Wang/Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A tajvani parlamentben az ellenzéki Kuomintang párt képviselői disznóbél dobálásával is tiltakoztak az ellen, hogy Tajvan enyhítsen a sertéshús behozatalának szabályain. A képviselők között aztán a verekedés is kitört.

Caj Ing-ven (Tsai Ing-wen) tajvani elnök még augusztusban jelentette be, hogy a kormánya január elsejétől engedélyezi, hogy az Egyesült Államokból olyan sertéshúst is importáljanak, ami a raktopamin nevű anyagot is tartalmazza. A raktopamin afféle doppingszer, segíti a fehérjeszintézist, így izmosabb, soványabb hús állítható elő vele. A világ legtöbb országában tilos a használata, de néhány állam szerint nem jár semmi veszéllyel, ha az ember ilyen módon kezelt húst fogyaszt.

A Kuomintang a bejelentés óta többször is támadta a döntést, szerintük élelmiszerbiztonsági problémákat okozhat a raktopamin. Szeptemberben a sertésügy miatt a Kuomintang megszállta a Szu Ceng-csang (Su Tseng-Chang) miniszterelnök pulpitusát, és nem hagyták elmondani neki a beszédét, írta a Reuters.

Az ellenzéki Kuomintang egy vödör disznóbelsőséggel tiltakozott a tajvani parlamentben az amerikai sertésimport ellenFotó: Ann Wang/Reuters
Az ellenzéki Kuomintang egy vödör disznóbelsőséggel tiltakozott a tajvani parlamentben az amerikai sertésimport ellenFotó: Ann Wang/Reuters

A miniszterelnök pénteken újra megpróbálta megtartani a beszédét párttásai védőgyűrőjében, de az ellenzék ismét megzavarta fütyüléssel, dudálással és molinókkal. Amikor pedig belekezdett a beszédébe egy vödörnyi disznóbelet és egyéb belsőségeket próbáltak meg ráönteni. Ezután egy rövid, de heves ütésváltás is kialakult a Kuomintang néhány tagja és Csem Po-vej (Chen Po-wei), a Tajvani Államépítő Párt képviselője között.

Szu ekkor visszavonult, de később visszatért, hogy kérdésekre adjon válaszokat, de a Kuomintang képviselői folyamatosan közbekiabálásokkal zavarták meg.

A kormánypárt, a Demokratikus Progresszív Párt elítélte az ellenzék akcióját, élelmiszerpazarlásnak nevezte azt, és a racionális vita folytatására szólította fel.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!