Letartóztatták azokat a rendőröket, akik megvertek egy fekete zenei producert

2020. november 27. – 19:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Gérald Darmanin francia belügyminiszter csütörtökön elrendelte azoknak a rendőröknek a felfüggesztését, akik megvertek egy Michel Zecler nevű fekete zenei producert a stúdiója előtt, amiről felvétel is készült. A négy rendőrt már őrizetbe vették, Emmanuel Macron miniszterelnök pedig azt mondta, megdöbbentőek a történtek, írja az MTI.

Pénteken tartóztatta le a rendőröket kihallgatásuk után a rendőrök felügyeleti szerve az IGPN, hivatali személy által elkövetett erőszakkal és hivatalos dokumentum meghamisításával gyanúsítják őket. A rendőrség jegyzőkönyve szerint a férfi szombaton ellenállt, amikor igazoltatták munkahelye előtt az utcán, amiért nem viselt szájmaszkot. A rendőrök azt állították, a férfi a stúdióban megverte őket, ezzel szemben a felvételen tisztán látszik, hogy ők tolták be az ajtón Zeclert, miközben védi magát az ütésektől, de nem üt vissza. A rendőrök az incidens után könnygázt dobtak a helyiségbe, felszólították a férfit, hogy menjen ki onnan, majd amint kilépett az utcára előállították, és hivatali személy elleni erőszak miatt őrizetbe vették. Michel Zecler feljelentést tett a rendőrök ellen, akik elmondása szerint többször is „mocskos négernek” nevezték őt.

A bántalmazásról készült videót már több mint 2 millióan látták, azóta több híresség, köztük zenészek, sportolók is kiálltak a rendőri erőszak ellen.

Az eset újjáélesztette a vitát attól, hogy létezik-e a francia rendőrségen belül rendszerszerű erőszak és rasszizmus. Ezt a hatóságok határozottan elutasítják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!